Koszty i zyski w sylwestrową noc

Ponad 600 zł kosztuje nocleg w sylwestrową noc dla jednej osoby w Zakopanem. Stolica polskich Tatr to od lat tradycyjnie najbardziej popularna, ale i najdroższa „miejscówka” w górach. Taniej jest w Beskidach, gdzie noclegi w tę wyjątkową (podobno) noc kosztują 200-300 zł.

Jednak nawet jeśli ktoś nie zaplanował sylwestra w górach, tylko zabawę na balu w restauracji lub innym miejscu, musi być przygotowany na duże wydatki. Łączny koszt udziału w takiej zabawie (zakup wejściówek, ubrania, przygotowania makijażu i fryzury itp.) może wynieść, jak wyliczyli specjaliści z firmy Sedlak & Sedlak, nawet 37 proc. średniego miesięcznego wynagrodzenia! Na szczęście dla portfeli Polaków większość z nich spędza wieczór i noc 31 grudnia w domu w gronie rodziny i znajomych.

Jest i druga strona sylwestrowego medalu – tego dnia można zarobić więcej niż zwykle. Jak wyliczyła firma Sedlak & Sedlak, wynagrodzenia usługodawców i ich pracowników 31 grudnia wynoszą kilkukrotnie więcej niż w zwykłe dni. Przykładowo zespół muzyczny z wodzirejem „standardowo” kosztuje od 1,7-12 tys. zł, jednak w ostatni dzień roku należy doliczyć do tego kolejne kilka tysięcy zł. Z kolei kucharz, barman lub kelner w 1 noc może zarobić równowartość swojego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, czyli odpowiednio 2688, 2131 bądź 2198 zł! Na przygotowaniu specjalnego pokazu pirotechnicznego można z kolei zarobić 1,5-2 tys. zł.

fot. Wikipedia