Koszty ekonomicznych eksperymentów w Wojewódzkim Centrum Onkologii

Sprawdza się scenariusz, przed którym przestrzegali sprzeciwiający się połączeniu Wojewódzkiego Centrum Onkologii i Podmiotu Lotniczego Copernicus pracownicy, związkowcy i samorządowcy. O konsolidacji tych dwóch gdańskich placówek medycznych, wbrew społecznym protestom, zdecydowali 27 lipca radni PO-PSL Sejmiku Województwa Pomorskiego.

Jak informuje „Dziennik Bałtycki”, zaledwie po tygodniu od tej decyzji z pracy w WCO zrezygnowało 22 specjalistów, w tym 10 onkologów. Wszyscy są zatrudnieniu także w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (GUMed). W nowej sytuacji znaleźli się w konflikcie interesów (WCO poprzez PL Copernicus należy do samorządu województwa pomorskiego, a GUMed podlega Ministerstwu Zdrowia) i aby nie złamać tzw. zakazu konkurencji, musieli wybrać jedno miejsce pracy.

W efekcie część pacjentów WCO z dnia na dzień straciło kontakt z lekarzami prowadzącymi ich terapię, a pozostali odczuwają dezorientację, niepewność i dodatkowy stres. Pozostali w WCO lekarze „przejęli” dotychczasowych pacjentów swoich kolegów, co z kolei oznacza, że przeciętny czas wizyty lekarskiej w placówce może wynieść nawet tylko pięć minut!

Anna Mankiewicz, przewodnicząca „S” w Wojewódzkim Centrum Onkologii, na co dzień koordynująca w WCO pakiet onkologiczny, już 20 lipca podczas specjalnej konferencji zorganizowanej przez Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S” alarmowała, że połączenie WCO i Copernicusa grozi redukcją personelu w tej pierwszej placówce. – Model opieki onkologicznej nad pacjentem w WCO powstawał przez lata. To swoista piramida, oparta od dołu na onkologach. Kiedy wyciągniemy część specjalistów, klocki zaczynają się walić i piramida się sypie. Niepokoi też rezygnacja z pracy trzech na czterech hematologów i kompletny brak otolaryngolów – mówi cytowana przez „Dziennik Bałtycki” Anna Mankiewicz.

Już blisko półtora tysiąca osób podpisało protest przeciw likwidacji prawnej WCO bez konsultacji społecznych i bez analiz dostęp wcześniej m.in. dla pacjentów.

„Solidarność” mówi „nie” ekonomicznym eksperymentom w służbie zdrowia