Kościerzyna: komunikacja miejska bezpłatna

W Kościerzynie od dzisiaj, czyli od 1 kwietnia br. przejazdy komunikacją miejską są bezpłatne. I nie jest to Prima Aprilis. Taką decyzję podjęli kościerscy radni na wniosek burmistrza Michała Majewskiego.

Burmistrz 23-tysięcznej Kościerzyny Michał Majewski, który w wyborach z listopada ub.r. startował z KWW Nowa Przyszłość z poparciem PiS, przedsiębiorca w branży transportowej i do 2014 r. radny, zgłosił propozycję bezpłatnej komunikacji po analizie kosztów funkcjonowania komunikacji.

– W 2014 roku z budżetu miasta wydano na komunikację prawie 250 tys. złotych. Ze sprzedaży biletów wpłynęło do kasy około 60 tys. złotych. Uznaliśmy więc, że jesteśmy w stanie uruchomić bezpłatne przewozy za około 300 tys. złotych – wyliczył Majewski.

Był to jeden z punktów jego programu wyborczego.

Nie bez znaczenia był fakt, iż z ulg w opłatach za przejazdy korzystało w Kościerzynie 70 proc. pasażerów, a dużo grup społecznych np. seniorzy, osoby opiekujące się niepełnosprawnymi, wnioskowało o wprowadzenie ulg lub obniżenie opłat za przejazdy.

Burmistrz i radni argumentowali też, że dzięki bezpłatnym przejazdom autobusami zmniejszy się natężenie ruchu samochodów osobowych więc zmniejszy się też emisja spalin. Utrapieniem mieszkańców Kościerzyny są korki oraz zanieczyszczenie powietrza – jedno z najbardziej uciążliwych w woj. pomorskim.

W Kościerzynie funkcjonują cztery linie miejskie, obsługiwane przez PKS Starogard Gdański.

Bezpłatna komunikacja miejska funkcjonuje też w śląskich miastach – w Żorach i w Lubinie, np. w Lubinie po wprowadzeniu bezpłatnej komunikacji średnie przewozy pasażerskie w godzinach szczytu wzrosły o 79 proc. Poprawiła się też jakość taboru. Z dużych miast europejskich komunikacja bezpłatna funkcjonuje w Tallinie, stolicy Estonii.

ASG