Korupcja jej przyczyny i zwalczanie – konferencja antykorupcyjna w Sopocie

W Sopocie w sobotę w południe rozpocznie się konferencja antykorupcyjna. Obniżany poziom etyki widoczny jest w samym nerwie państwa na styku biznes-polityka. Afera Amber Gold, afery w MSW, MSZ, w Komendzie Głównej Policji powodują, że kartel władzy i zblatowani z nim politycy mają się dobrze, ale tworzy się atrapa państwa.

Na ponad 901 mln zł szacuje Centralne Biuro Antykorupcyjne ujawnione w wyniku działań Biura szkody kasy państwa w latach 2010-12 spowodowane korupcją. W  największej, jak twierdzi CBA, aferze korupcyjnej dotyczącej informatyzacji „kręgosłupa” państwa, czyli MSW, MSZ, Komendy Głównej Policji i GUS oraz obsługi polskiej prezydencji w Unii Europejskiej, nie chodziło o skromną „kasę w kopercie”.

Przypomnijmy, że prokuratorzy postawili zarzuty m.in. byłemu wiceministrowi spraw wewnętrznych i administracji Witoldowi D., związane ze sprawstwem kierowniczym. Dwa dotyczą przekroczenia uprawnień w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, a trzeci – wyrządzenia w mieniu publicznym szkody wielkich rozmiarów, przekraczających 1,8 mln zł. W MSWiA odpowiadał za informatyzację administracji publicznej, rejestry państwowe, sprawy obywatelskie i infrastrukturę teleinformatyczną. Podlegały mu kluczowe systemy informatyczne.

Korupcja może dotyczyć nawet 23 procent przetargów publicznych w Polsce. Tak wynika z raportu przygotowanego na zamówienie europejskiego biura śledczego OLAF. Najczęściej stosowaną formą korupcji są zmowy przetargowe, W tym niechlubnym zestawieniu na czele znajdują się Włosi, Litwini i w Polacy. Druga najczęściej stosowana w Polsce forma korupcji to łapówki.

Konferencja antykorupcyjna 14 grudnia, sobota, godz. 12:00   Sopot, Siedziba SKOK, ul. Władysława IV 22, Aula Główna

W dyskusjach udział wezmą m.in. prof. Antoni Kamiński, prezes zarządu Transparency International Poland w latach 1999-2001, Bogdan Święczkowski, szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego  w latach 2006–2007, Ernest Bejda, Zastępca Szefa Centralnego Biura Antykorupcyjnego w latach 2006 – 2009 i publicyści Cezary Gmyz i Marek Król.

Program:

12:00   otwarcie konferencji; wykład wprowadzający prof. Antoniego Kamińskiego,

12:30   dyskusja: „Korupcja jako wynik sposobu przeprowadzenia transformacji”

przerwa kawowa

15:00   dyskusja: „Walka z korupcją jako jedno z najważniejszych wyzwań przed jakim stoimy”

18.00   zakończenie konferencji

ASG