Konwencja PiS i „Piątka plus” w Gdańsku

- Mądre i równe prawo w połączeniu ze sprawiedliwością równa się wolność! Dlatego od teraz będziemy mówić nie o „Piątce PiS”, ale o „Piątce plus”. Ten plus to wolność. Polska pozostanie wyspą wolności, dzięki Polakom i dzięki Prawu i Sprawiedliwości – taką obietnicę podczas sobotniej partyjnej konwencji w Gdańsku złożył Jarosław Kaczyński, prezes PiS. Mówił o tym w kontekście dyrektywy tzw. ACTA 2.

Na dziedzińcu im. Fahrenheita Politechniki Gdańskiej w sobotę odbyła się kolejna z cyklu konwencji regionalnych Prawa i Sprawiedliwości z udziałem prezesa partii Jarosława Kaczyńskiego i premiera Mateusza Morawieckiego. Byli też lokalni działacze i kandydaci Zjednoczonej Prawicy do PE. Wielu z planszami „Polska sercem Europy” w dłoniach. Zaprezentowana została dziesiątka kandydatów Prawa i Sprawiedliwości i koalicjantów w wyborach do Parlamentu Europejskiego: Anna Fotyga, Jarosław Sellin, Danuta Sikora, Piotr Mueller, Antoni Szymański, Arleta Kurzelewska, Danuta Białooka-Kostenecka, Karol Rabenda, Patryk Demski i Mariusz Łuczyk.

Nie obyło się bez deklaracji.

- Człowiek, który żyje w biedzie, wolny nie jest – zauważył po raz kolejny prezes Kaczyński.

24e0dbac1378671c58032dcc283c90e0f0c9108f

zdj. PiS.org

- Mówię o wolności, nie tylko dlatego, że jesteśmy w Gdańsku. W Parlamencie Europejskim poza Polską zapadła decyzja, która w wolność godzi. W tą wolność bardzo dzisiaj cenioną. Mówię o wolności w internecie, czyli o ACTA 2. Rząd Prawa i Sprawiedliwości tak zaimplementuje to prawo, że wolność będzie zachowana. Bo PiS jest partią wolności! – zapewnił prezes PiS i dodał, że mamy 2 lata na implementację tych przepisów i wołał, że „dobre prawo, równe prawo plus sprawiedliwość, równa się wolność”.

Przypomnijmy, że w lutym na warszawskiej konwencji padła obietnica „Piątki Kaczyńskiego”, teraz w Gdańsku przemianowanej na „Piątkę plus”: 500+ na pierwsze dziecko, „trzynastą” emeryturę w 2019 r., brak PIT-u dla osób do 26. roku życia, przywrócenie lokalnych połączeń autobusowych oraz obniżenie kosztów pracy (wyższe koszty uzyskania przychodu i obniżka PIT do 17 proc.). Koszty tych obietnic szacowane są na ponad 40 mld zł rocznie. W Gdańsku doszła „wolność” i nastąpił rebranding oferty na „Piątkę plus” uzupełniony o „plus” ale tym razem już nie o walorze ekonomicznym i finansowym.

Podczas prezentacji kandydatów liderka listy PiS na Pomorzu, Anna Fotyga, była wiceprezydent Gdańska i była minister spraw zagranicznych mówiła:

- Nas nie trzeba uczyć wolności. Równi z równymi, wolni z wolnymi, zacni z zacnymi. To my możemy pokazać całemu światu umiejętność współpracy, która służy wszystkim – zadeklarowała Fotyga.

- Zmieniamy nie tylko Polskę. Zmienimy Europę, zmienimy świat – wtórował jej Jarosław Kaczyński.

- Obywatele muszą wiedzieć, co z czego wynika, a to reguluje prawo. Prawo musi być jasne, przejrzyste i równe dla wszystkich. Nie może być tak, że ci, którzy wygrywają wybory, nie realizują tego, co obiecują. Wtedy nie ma demokracji, nie ma wolności – mówił Jarosław Kaczyński.

- Droga wolności, która idzie przez świat, miała różne punkty kulminacyjne. Jednym z tych punktów było powstanie ruchu „Solidarności”, ruchu ku wolności. Wolność w skali globalnej jeszcze nie zwyciężyła. Trzeba pamiętać, że wolność nie jest na zawsze, są jej przeciwnicy i wrogowie – mówił na PG Jarosław Kaczyński.

Z kolei premier Mateusz Morawiecki obiecał, iż „nasza gospodarka będzie rozwijała się w tempie 3-4 proc. Reszta Europy ma rozwijać się w tempie 1 proc. Inni będą więc ślimaczyć się, a my pojedziemy autostradą 160 km/h”. I dalej odwoływał się do sportowych porównań:

- Kto miesiąc temu po pierwszych skokach Kubackiego i Stocha, że zdobędą mistrzostwo świata? A kto trzy lata temu myślał, że Polska z kraju rozwijającego się, stanie się krajem rozwiniętym? Mierzymy wysoko. Kto wierzy, że za dziesięć lat możemy być częścią G-20? Ja wierzę! – zadeklarował premier Morawiecki.

- Potrzebujemy w Parlamencie Europejskim takich osób jak minister Anna Fotyga. Bo inni ludzie, którzy mówili o wolności, zagłosowali przeciw tej wolności w ACTA 2. Chcę z tego miejsca obiecać naszym youtuberom, forumowiczom, vlogerom i influencerom, że będziemy walczyć o wolność słowa w internecie. Jesteśmy z wami. Zobaczcie, jak głosowali posłowie Koalicji Europejskiej. Mogli zagłosować za wolnością, a zagłosowali inaczej – wyliczał Mateusz Morawiecki.

A wymieniając youtuberów, forumowiczów, vlogerów i influencerów o nauczycielach szykujących się do strajku o godną płacę premier nie wspomniał. Temat ten nie był obecny na konwencji. Mówił zaś Morawiecki, jak prezes Kaczyński, o wolności:

- Europa wyrosła na wolności słowa. Nasza dzisiejsza rzeczywistość, nasz dostatek, swobody, wszystko to wyrosło na chrześcijańskiej wolności słowa. Poeta mówił: wolnej myśli za nic nie dam. I my wolnej myśli za nic nie damy! – wołał premier Morawiecki.

- Te wybory określą, w którym kierunku pójdzie Europa. Europa to solidarność, a solidarność trzeba rozumieć po europejsku. Chcemy, żeby z tym się kojarzyła Europa, a nie z ACTA 2, kryzysem migracyjnym czy zamachami. Dla nas solidarność to nie tylko słowo, które powinno być zamknięte w muzeach czy podręcznikach do historii. Solidarność to nasz główny wyznacznik polityki społecznej, gospodarczej, ale i europejskiej – mówił premier Mateusz Morawiecki.

A mówiąc o gospodarce morskiej wyliczał;

- Za rok będziemy mieli rocznicę stulecia zaślubin Polski z morzem. Morze to nasze wielkie okno na świat. W 2015 roku w różnego rodzaju podatkach z towarów, które wpływały do portów Polska otrzymała 18 mld złotych. Po czterech latach będzie to niemal dwa razy więcej 40 mld złotych. Dla wszystkich mieszkańców Gdańska i Pomorza chyba trudniej o bardziej wyrazisty przekaz, że my z morzem wiążemy wielkie nadzieje, że jest to jeden z nerwów naszej gospodarki. Nie wszystko udało się zrobić w ciągu 3,5 roku, ale będziemy kroczyć tą drogą, zwiększając rolę portów – zapowiedział premier.

A co do ACTA 2 to unijna dyrektywa o oprawach autorskich tzw. ACTA 2, nazywana ustawą o cenzurze internetu, została przyjęta przez Parlament Europejski. W głosowaniu 26 marca br. poparło dyrektywę 348 europosłów. 274 było przeciw ACTA 2, a 36 wstrzymało się od głosu. ACTA 2 m.in. w artykule 13 wprowadza obowiązek filtrowania contentu (zawartości) pod kątem praw autorskich.

ASG

zdj. Artur S. Górski i PiS.org