Konkurs „Polska – moje miejsce, mój kraj”

V edycja Wojewódzkiego Konkursu Muzycznego – organizowanego przez Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego – odbyła się 16 maja w siedzibie gdańskiej „Solidarności”.

Zdjęcia: Wojciech Milewski,. Ryszard Kuźma

Na wojewódzkie eliminacje przybyli uczniowie, ich nauczyciele i rodzice z wielu miejscowości województwa pomorskiego. W całym budynku słychać było piękne dziecięce głosy i grę różnych instrumentów. W sali Akwen ponad 400 utalentowanych młodych artystów wykonywało pieśni patriotyczne. Ze wzruszeniem słuchaliśmy, gdy śpiewano: „Taki Kraj”, „Ojczyzno ma”, „Mury”, „Modlitwa o wschodzie słońca”, i wiele innych pieśni.

Uczestnicy konkursu i ich opiekunowie bardzo przeżywali występy oraz możliwość zwiedzania Placu Poległych Stoczniowców i wystawę w Sali BHP Stoczni Gdańskiej.

– Gdy dowiedziałem się, że odbywa się konkurs pieśni patriotycznej, postanowiłem zaśpiewać utwór Kaczmarskiego „Mury”. Uważam, że Jacek Kaczmarski był wielkim patriotą, który pisał świetne teksty, które krzepiły ludzkie serca i mobilizowały do walki z reżimem – powiedział Bartłomiej Szpura, uczeń III klasy Gimnazjum Katolickiego i II klasy Szkoły Muzycznej w Gdyni.

Natomiast jedenastoletnia Adrianna Kordowska ze Szkoły Podstawowej nr 14 w Gdańsku mówiła, że do konkursu zgłosiła się, bo lubi śpiewać i chciała zaśpiewać o naszym kraju. – Z mamą szukałyśmy odpowiedniego utworu. Wybrałam piosenkę „Ojczyzno ma”, ponieważ mówi o tym, że ojczyzna jest ważnym miejscem dla nas, że wiele osób walczyło, żebyśmy mogli żyć w wolnym kraju – podsumowała młodziutka artystka. Jej nauczycielka Ilona Orzechowska dodała, że już trzeci raz przygotowała uczniów do udziału w tym konkursie. – To jest bardzo ważne, by od najmłodszych lat budzić w dzieciach tożsamość narodową, świadomość historii swojego kraju i szacunek dla ludzi, którzy za ten kraj walczyli – wyjaśniała Ilona Orzechowska, nauczycielka dwojga uczniów, którzy brali udział w V edycji konkursu.

Już po trzech godzinach szacowne jury – Aleksandra Lewicka, Krzysztof Rzeszutek i Andrzej Kołakowski – dostrzegło pierwsze perełki. Mówili, że teksty są dobrze dobrane, repertuar jest urozmaicony. – Poziom jest wysoki, wyrównany i trudno będzie wyodrębnić najlepszych – podkreślił przewodniczący jury Andrzej Kołakowski.

Finał konkursu „Polska – moje miejsce, mój kraj”– odbywającego się pod patronatem Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” i Kuratorium Oświaty w Gdańsku – nastąpi 5 czerwca bieżącego roku.

Barbara Ellwart