Konkurs „Polska – moje miejsce, mój kraj” uczy patriotyzmu

Gdy ministerialne rozporządzenia rugują z programów szkolnych historię najnowszą, inicjatywy krzewiące wiedzę o historii po 1944 r., z okresu strajków 1980 r., stanu wojennego i czasu poprzedzającego zmiany systemowe w Polsce są nader cenne. Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego zorganizowała konkurs dla uczniów (indywidualny i zespołowy) wszystkich typów szkół w woj. pomorskim. Wojewódzki konkurs muzyczno-plastyczny „Polska – moje miejsce, mój kraj” dla uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych wszedł w fazę finałową.

Do eliminacji wojewódzkich w kategorii muzycznej konkursu „Polska – moje miejsce, mój kraj” zakwalifikowano 42 solistów, zespołów i chórów z 30 placówek oświatowych z woj. pomorskiego.  Na konkurs plastyczny wpłynęło 80 prac plastycznych z 35 szkół i gimnazjów. We wtorkowy poranek 19 marca 2013 r. rozpoczął się w siedzibie gdańskiej „Solidarności ”, w sali Akwen konkursowy przegląd piosenki patriotycznej w wykonaniu uczniów – przesłuchania części muzycznej konkursu.  Uderzające było zaangażowanie i entuzjazm młodych wykonawców. Dodatkową atrakcją przygotowaną dla uczestników konkursu było zwiedzanie wystawy „Droga do Wolności”.

Wcześniej, bo 11 marca jury oceniało ponad 80 prac plastycznych przysłanych na konkurs. Przewiduje się, że w konkursie weźmie udział ponad 200 uczniów. Występ laureatów i wręczenie nagród – 8 kwietnia 2013 r. w Gdańsku w siedzibie Związku.

Barbara Ellwart, ASG

Zdjęcia: Artur Górski