Koniec z hiper emeryturami esbeków

Emerytury dla byłych funkcjonariuszy SB nie będą wyższe niż średnia emerytura w systemie powszechnym – zapowiada MSWiA. Według przedstawionej we wtorek przez ministerstwo założeń ustawy dezubekizacyjnej świadczenia dla funkcjonariuszy Służb Bezpieczeństwa, zatrudnionych w latach 1944 – 90 mają ulec znacznemu obniżeniu. Maksymalna emerytura nie będzie przekraczała 2131 zł, tj. średniego świadczenia w systemie powszechnym. Najwyższa renta będzie wynosić 1610 zł. Jeśli funkcjonariusze SB przeszli pozytywną weryfikację i byli potem zatrudnieni w Urzędzie Ochrony Państwa po 1990 roku, obniżona zostałaby tylko część ich emerytury, która dotyczy czasu zatrudnienia w SB.

Nowe przepisy, które mają obowiązywać od stycznia 2017 roku spowodowałyby obniżenie ponad 18 tysięcy emerytur esbeckich, ponad 4 tysiące rent oraz ponad 9 tysięcy rent rodzinnych.

To skandal, ale nadal jak wynika z danych MSWiA, około 100 byłych funkcjonariuszy SB pobiera emerytury w wysokości 9 – 12 tysięcy zł, tysiąc funkcjonariuszy – od 6 do 9 tysięcy zł oraz 8 tysiecy osób – od 3 do 6 tysiecy zł.

Przedstawiający projekt minister Mariusz Błaszczak stwierdził, że nowa ustawa ma „to naprawienie tego, co przez lata naprawione nie zostało. To wyraz sprawiedliwości społecznej”.

zola