Koniec roku szkolnego. Wakacje czas zacząć!

Dziś koniec roku szkolnego 2013/2014. W Trójmieście wakacje rozpoczyna 80 tys. uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Czas odpoczynku zaczyna się także dla uczniów dwóch szkół patronackich Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” – im. Ofiar Grudnia 1970 r. w Łęgowie oraz im. NSZZ „Solidarność” w Wąglikowicach. W uroczystości zakończenia roku szkolnego w tej drugiej placówce wzięli dziś udział przewodniczący ZRG NSZZ „S” Krzysztof Dośla, skarbnik ZRG Stefan Gawroński oraz Reneta Tkaczyk z Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy.

Uczniowie i studenci coraz częściej spędzają wakacje nie tylko na odpoczynku, ale również w pracy, zdobywając nierzadko pierwsze doświadczenia zawodowego. Dlatego Wojciech Książek, przewodniczący Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” Regionu Gdańskiego, apeluje do pracodawców o godne warunki pracy i płacy dla młodych osób podejmujących latem prace sezonowe.

Szef gdańskiej oświatowej „S” na koniec roku szkolnego przypomina również myśl autorstwa Adama Asnyka: Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego”. „Nie nadymajmy się. Korzystajmy i z wiedzy i z urody lata” – życzy Wojciech Książek.