Zmiana w Grupie Lotos. Po 14 latach koniec ery prezesa Olechnowicza

Paweł Olechnowicz, po 14 latach prezesowania, stracił stanowisko prezesa Grupy Lotos SA. Decyzją Rady Nadzorczej został odwołany. Pełnienie obowiązków prezesa powierzono Robertowi Pietryszynowi, od 27 stycznia br. szefowi Rady Nadzorczej Grupy Lotos.

Skarb Państwa ma 53,19 proc. udziałów w Grupie Lotos. Pietryszyn pokieruje koncernem do czasu rozstrzygnięcia ogłoszonego właśnie konkursu na członków zarządu Lotosu.

Przypomnijmy, że Paweł Olechnowicz na fotelu prezesa Zarządu Grupy Lotos S.A zasiadał, mimo politycznych zmian i kolejnych sześciu premierów od SLD po PiS, od 12 marca 2002 roku, wchodząc w skład Zarządu sześciu kadencji. To rekord urzędującego na fotelu prezesa państwowej spółki. Nie zaszkodziły mu nawet marne skutki nabycia przez Lotos złoża ropy naftowej Yme na Morzu Północnym, wcześniej eksploatowanego przez Statoil. Zysku z tego przedsięwzięcia, które kosztowało półtora miliarda złotych nie było. Okazało się ono „niewypałem”.

Olechnowicz ukończył Wydział Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie i podyplomowe studia na Politechnice Gdańskiej z zakresu Organizacja, Ekonomika i Zarządzanie Przemysłem, MBA. Zaczynał karierę zawodową w Zakładach Mechanicznych „Zamech” w Elblągu (ABB Zamech Sp. z o. o.).

Robert Pietryszyn ukończył studia prawnicze na Uniwersytecie Wrocławskim i Master of Business Administration oraz menedżerskie studia podyplomowe. Był związany z grupą kapitałową KGHM S.A. oraz PKO BP S.A.  Był prezesem należącego do KGHM klubu Zagłębie Lubin. Odpowiadał za projekt UEFA Euro 2012, jako prezes spółki Wrocław 2012.

ASG