Koncert papieski w bazylice św. Brygidy

Wyjątkowy koncert w bazylice św. Brygidy w Gdańsku zainaugurował obchody 40 rocznicy powołania kardynała Karola Wojtyły na papieski tron.

Na „scenie” bazyliki, na tle bursztynowego Ołtarza Ojczyzny, pojawili się m.in. Placido Domingo jr, Maciej Miecznikowski, Bogdan Kierejsza i Cappella Gedanensis. Syna słynnego na całym świecie śpiewaka operowego Placido Domingo zaprosiła do występu Alicja Węgorzewska.Koncert 3

Podczas uroczystości został odśpiewany hymn „Santo subito” przygotowany z okazji wyniesienia Jana Pawła II na ołtarze oraz hymn napisany z okazji jubileuszu. Do słów Krzysztofa Cezarego Buszmana muzykę skomponował Bogdan Kierejsza. „Hymn” zaśpiewała Alicja Węgorzewska z towarzyszeniem gdańskiej orkiestry i chóru Cappelli Gedanensis pod dyrekcją Jacka Brzoznowskiego.Koncert 2

Zgromadzeni w bazylice wierni otrzymali śpiewniki, dzięki którym mogli śpiewać wspólnie z artystami. Po uroczystym koncercie inaugurującym 40-lecie rocznicy wyboru Jana Pawła II na Tron Piotrowy, w św. Brygidzie w Gdańsku przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda powiedział, że „nie wyobrażał sobie że nas, jako Solidarności, tutaj nie będzie”.

- Pontyfikat Świętego Jana Pawła II był nierozerwalnie związany z Solidarnością. Dlatego nie wyobrażałem sobie że nas, jako Solidarności, tutaj nie będzie. Po słynnych słowach, które Ojciec Święty wypowiedział na Placu Zwycięstwa w 1979 roku narodziła Solidarność. Później już w Sierpniu ’80 roku już było tylko dopełnienie w Gdańsku, w Szczecinie, w Jastrzębiu. – powiedział po koncercie Piotr Duda przewodniczący KK NSZZ „S”. przypominając, że nauka społeczna Kościoła, jak i ponadczasowe nauki Jana Pawła II, są dla „Solidarności” kierunkowskazem.

Nasz Związek objął koncert patronatem.

ASG

fot. Robert Wąsik – Tygodnik Solidarność