Koncert pamięci Macieja Płażyńskiego już w sobotę w Gdańsku

Koncert upamiętniający śp. Macieja Płażyńskiego, pierwszego niekomunistycznego wojewody gdańskiego i marszałka Sejmu III kadencji, oraz prof. Stefana Stuligrosza, twórcy i wieloletniego dyrygenta Chóru Chłopięcego i Męskiego Filharmonii Poznańskiej ,,Poznańskie Słowiki”, odbędzie się w sobotę 16 listopada o godz. 19 w Bazylice Mariackiej w Gdańsku. Wstęp wolny.

W gdańskiej świątyni wystąpi chór „Poznańskie Słowiki” (którego nie należy mylić z funkcjonującym w cieniu skandalu obyczajowego chórem „Polskie Słowiki”) pod dyrekcją Macieja Wielocha, z solistką Katarzyną Hołysz i Orkiestrą Kameralną Accademia dell’Arcadi.

Będzie to pierwszy z ogólnopolskiego cyklu koncertów dedykowanych pamięci prof. Stefana Stuligrosza. W Gdańsku koncert wyjątkowo będzie poświęcony także wspomnieniu Macieja Płażyńskiego, ponieważ dzięki przyjaźni byłego marszałka Sejmu z wybitnym kompozytorem i dyrygentem w minionych latach kilkakrotnie mogliśmy gościć na Pomorzu jeden z najbardziej znanych polskich chórów.W Bazylice Mariackiej znajduje się sarkofag Macieja Płażyńskiego.

Współorganizatorem występu w Gdańsku jest Fundacja Pomorska, ufundowana w 2003 r. przez Macieja Płażyńskiego. Dziś Fundacji dba o pamięć i tożsamość o swoim założycielu.