Oficerowie WRON zostaną zdegradowani – rząd przyjął projekt ustawy degradacyjnej

Rząd Mateusza Morawieckiego przyjął i skierował do Sejmu projekt tzw. ustawy degradacyjnej, która pozbawia stopni generalskich i oficerskich członków Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego

– Tym projektem ustawy chcemy przywrócić podstawowy porządek moralny. Chcemy nazwać po imieniu zło złe, dobro dobrem, zdradę zdradą, bohaterstwo bohaterstwem. Marzeniem naszego pokolenia było to, by tę sprawiedliwość przywrócić już na początku okresu zmian, transformacji. Nie było to jednak możliwe — mówił premier Mateusz Morawiecki informując o przyjęciu przez rząd tak zwanej ustawy degradacyjnej.

stan_wojenny

Stan wojenny, grudzień 1981 r. na ulicach Gdańska. fot. Paweł Glanert

Dodał również, że rząd chce naprawić choć w części zło, którego doświadczyło wielu Polaków z rąk powojennych katów, którzy na dodatek przyoblekli szaty bohaterów.

– Chcemy ten ściśle zdefiniowany katalog osób odpowiedzialnych za wiele zła popełnionego od czasów II wojny światowej, w szczególności wobec naszych bohaterów, wobec ludności cywilnej, osób niewinnych, chcemy naprawić trochę tego zła i przyjmujemy projekt ustawy, który to umożliwia – powiedział premier.

Pamięć i historia bowiem powinna oddać część prawdziwym bohaterom.

– Zdajemy sobie sprawę, że w naszym panteonie muszą być prawdziwi bohaterowie. Chcemy przywrócić właściwą rangę tym, którzy walczyli o wolność. Przywrócić pamięć. To jest opowiedzenie się po stronie ofiar, a przeciwko złu – mówił Mateusz Morawiecki.

Przyjęcie projektu ustawy komentował też szef MON Mariusz Błaszczak.

– Bardzo długo czekaliśmy na ten akt sprawiedliwości. WRONA Orła nie pokona. Orzeł zwyciężył. Z mocy ustawy, ci którzy tworzyli WRON zostali pozbawieni oficerskich stopni wojskowych – podsumował Mariusz Błaszczak. – Ta ustawa ma wymiar symboliczny. Przywraca normalność i sprawiedliwość.

zola