Komisja śledcza sprawdzi nieszczelny VAT

Projekt uchwały o powołaniu komisji śledczej ds. wyłudzeń VAT został złożony w Sejmie. Pracami komisji pokieruje najpewniej Marcin Horała, poseł PiS z Gdyni, który został zarekomendowany na jej przewodniczącego.

Sprawa komisji śledczej nabrała tempa, gdy we wrześniu ub.r. klub Kukiz’15 złożył do marszałka Sejmu projekt uchwały ws. powołania komisji śledczej do zbadania prawidłowości i legalności działań organów i instytucji publicznych, podejmowanych celem zapobieżenia zaniżonym wpływom do budżetu państwa z podatku od towarów i usług i podatku akcyzowego. Projekt zakładał, że komisja miałaby badać okres od 2007 do 2017 roku.

Zgodnie z projektem uchwały autorstwa PiS komisja będzie liczyć 9 członków i zbada okres od grudnia 2007 r. do listopada 2015 r.

Zgodnie z projektem pełna nazwa komisji to „komisja śledcza do zbadania prawidłowości i legalności działań oraz występowania zaniedbań i zaniechań organów i instytucji publicznych w zakresie zapewnienia dochodów Skarbu Państwa z tytułu podatku od towarów i usług i podatku akcyzowego”.

Poseł PiS Marcin Horała ocenił w wypowiedziach dla mediów, że „luka VAT-owska” zaczęła dynamicznie rosnąć, kiedy władzę objęły rządy PO-PSL.

- Ma zbadać komisja śledcza, w którym miejscu, gdzie było zaniedbanie, gdzie była niekompetencja, a gdzie była zła wola, decyzja polityczna, żeby te miliardy zamiast w budżecie znalazły się w kieszeniach mafii VAT-owskiej – dodał poseł.

Projekt przewiduje udział w komisji 5 osób z PiS oraz 4 miejsca dla polityków opozycji.

Przypomnijmy, że uszczelnienie VAT jest miarą nieszczelności systemu podatkowego w poprzednich kadencjach. Mają więc powody do satysfakcji premier Morawiecki i szef Krajowej Administracji Skarbowej Marian Banaś. Sukcesy związane z poprawą ściągalności podatków nie byłyby możliwe, gdyby nie konsolidacja służb skarbowych i celnych i powołanie KAS.

Działania uszczelniające system podatkowy, składające się na wzrost dochodów VAT, to:

wprowadzenie odwróconego VAT w budownictwie (od 2017 r. firmy, które realizują zlecenia jako podwykonawcy, muszą wystawiać faktury bez VAT, ale kupują towary i usługi z ceną zawierającą podatek, więc by odzyskać VAT muszą wykazać przed urzędem skarbowym nadpłatę)

zmiana limitu płatności gotówkowych w transakcjach przedsiębiorstw z 15 tys. euro do 15 tys. zł,

wejście w życie monitoringu przewozów towarów wrażliwych,

wdrażanie pakietu paliwowego, zmniejszającego nieprawidłowości w obrocie paliwami (klauzula przeciwko unikaniu opodatkowania)

zmiany w zakresie rejestracji i wykreśleń podatników tzw. słupów,

rozszerzenie stosowania Jednolitego Pliku Kontrolnego (SAF-T), wprowadzonego art. 193a ordynacji podatkowej z 10 września 2015 r., dla części podmiotów obowiązuje od 1 lipca 2016 r. (zbiór danych z systemów informatycznych i bezpośredni eksport danych)

zmiana zasad kwartalnego rozliczania VAT,

zaostrzenie sankcji karnych za wystawianie fikcyjnych faktur,

tworzenie wyspecjalizowanych zespołów analitycznych,

Gospodarka przyspiesza, konsumpcja prywatna rośnie.  Podatek VAT skonstruowany jest tak, że na każdym z etapów obrotu (za wyjątkiem nabycia usługi/towaru przez ostatecznego konsumenta) podatnikom przysługuje prawo do odliczenia kwoty podatku naliczonego z tytułu zakupu towarów i usług od podatku należnego z tytułu sprzedaży.

ASG