Komisja nowa i historyczna jednocześnie

Komisja Oddziałowa NSZZ „Solidarność” w Zamet Industry SA (dawny Mostostal) w Chojnicach działa od 2014 roku, jest więc jednostką młodą. Jednak jej historia sięga lat osiemdziesiątych.

Komisja w Mostostalu była jedną z pierwszych w Chojnicach. Jednak zakład ogłosił upadłość. Po wykupieniu przez Zamet powstała nowa komisja, która przejęła spuściznę poprzedniej. – W Chojnicach oprócz kolejarzy tylko my mamy sztandar. To powód do dumy – podkreśla przewodniczący Janusz Wiśniewski.

Janusz Wiśniewski, przewodniczący KO w Zamet Industry SA. Fot. Martyna Werra

wisniewski_janusz1

„Solidarność” jest obecnie jedynym związkiem zawodowym w zakładzie. – W Związku jest 61 z 359 pracowników. Po objęciu przeze mnie funkcji nastąpił wzrost uzwiązkowienia, chociaż liczba pracowników się zmniejszyła – cieszy się przewodniczący. Podkreśla, że związkowcy mają dobry kontakt z prezesem firmy. – Nikt nam niczego nie utrudnia. Podczas pierwszej rozmowy prezes powiedział, że we wszystkich nadzorowanych przez niego firmach były związki zawodowe, a on uważa, że tak jest nawet lepiej – podkreśla.

Sukcesem jest układ zbiorowy pracy podpisany rok od rozpoczęcia działalności. Udało się również uzyskać podwyżkę.

Członkowie komisji chętnie korzystają ze szkoleń organizowanych przez Zarząd Regionu Gdańskiego. – Jeździmy regularnie na szkolenia z Kodeksu pracy i układów zbiorowych. To dla nas ważne nie tylko ze względu na możliwość poznawania aspektów prawa, ale spotykamy się również z innymi komisjami – mówi przewodniczący Wiśniewski.

Związkowcy z Zamet Industry uczestniczą w obchodach wszystkich uroczystości państwowych. Organizują też spotkania opłatkowe. W planach mają również jednodniowe wyjazdy finansowane ze składek.

MarWer