Komisarz unijny o polskim rynku pracy

Wysokie bezrobocie wśród młodych i utrudnione przejście z zatrudnienia czasowego na bezterminowe – to zdaniem komisarza Unii Europejskiej ds. zatrudnienia, spraw społecznych i integracji Laszlo Andora – słabe strony polskiego rynku pracy.

Laszlo Andor wziął w czwartek (8 maja) udział w debacie poświęconej rynkowi pracy w UE i migracjom we współczesnej Europie, zorganizowanej w ramach trwającego od środy w Katowicach Europejskiego Kongresu Gospodarczego. Unijny komisarz stwierdził, że polski rynek pracy ma swoje słabości.

– To wysoki poziom bezrobocia wśród młodych, powyżej średniej unijnej. W Polsce wynosił w marcu 26,3 proc., a w Unii Europejskiej 22,8 proc. Drugi problem to utrudnione przejście z okresu zatrudnienia czasowego na bezterminowe – mówił Laszlo Andor.

Komisarz wskazał na konieczność szkolenia w potrzebnych na rynku pracy zawodach oraz podkreślił dużą rolę służb wspierających osoby poszukujące pracy. Dodał, że aby poprawić produktywność i zmniejszyć bezrobocie potrzebne są inwestycje w kapitał ludzki. Tym celom służy Europejski Fundusz Społeczny, którego Polska w latach 2014 – 2020 ma być największym beneficjentem – otrzyma 12,8 mld euro.

zola