Komisarz pomoże?

Polskie związki zawodowe przeciwstawiając się antypracowniczym zmianom w prawie pracy i domagając się prawdziwego dialogu społecznego nie rezygnują z możliwości, jakie daje nam obecność w Unii Europejskiej – podaje Dział Informacji Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Dzięki wspólnym staraniom szefowie trzech reprezentatywnych central związkowych – „Solidarności”, OPZZ i Forum Związków Zawodowych – spotkają się 6 grudnia z Laslo Andorem, unijnym komisarzem ds. zatrudnienia i spraw społecznych. Spotkanie, którego tematem będzie m.in. łamanie przez Polskę unijnych dyrektyw dot. czasu pracy, dialogu społecznego oraz nieskutecznej polityki państwa wobec nadużywania umów śmieciowych, odbędzie się w siedzibie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

W tej samej sprawie 14 grudnia szefowie reprezentatywnych central związkowych Piotr Duda, Jan Guz i Tadeusz Chwałka spotkają się w Sosnowcu z przewodniczącym Parlamentu Europejskiego Martinem Schulzem.