Kolejarze przeciw rządowi

Pikietę protestacyjną przed siedzibą Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju w Warszawie, domagając się zaprzestania likwidacji zakładów pracy na kolei i centralizacji zarządzania, przeprowadzi w poniedziałek 23 czerwca o godz. 11 Sekcja Krajowa Kolejarzy NSZZ „Solidarność” – podaje Dział Informacji Komisji Krajowej. Przed gmachem ministerstwa na ul. Wspólnej 2/4 może się pojawić nawet kilka tysięcy związkowców. Organizatorzy ostrzegają, że to tylko zapowiedź większych akcji.

Protestujemy przeciwko polityce rządu i zarządów spółek kolejowych zmierzających do likwidacji zakładów pracy i centralizacji zarządzania w spółkach kolejowych. Działania takie prowadza do utraty setek miejsc pracy w terenie, w sytuacji gdy tworzone są nowe, wysoko opłacane stanowiska w departamentach i biurach central w Warszawie – czytamy w apelu Sekcji Krajowej Kolejarzy.

Związkowcy żądają też m.in. oddłużenia spółki Przewozy Regionalne i powstrzymania jej ciągłej degradacji polegającej na dalszym podziale pomiędzy kolejnymi samorządami oraz wycofania planów prywatyzacji spółek infrastrukturalnych (PKP Energetyka, TK Telekom).

Zobacz informację Sekcji Krajowej Kolejarzy NSZZ „S”