Kogo brak na rynku pracy

Kierowcy tirów, spawacze, pielęgniarki i położne, ale też samodzielni księgowi, fryzjerzy, kucharze i krawcowe to pracownicy, których najbardziej brak na polskim rynku pracy. Według najnowszego Barometru Zawodów 2017, opublikowanego przez „Rzeczpospolitą” deficyt pracowników pierwszych czterech zawodów występuje aż w 15 województwach, kolejnych czterech – w 14. Co ciekawe te ostatnie nie należały jeszcze do niedawna do zawodów, w których to pracodawca poszukiwał pracownika. A teraz sytuacja się zmieniła.

Z tegorocznej edycji Barometru wynika, ze lista profesji zagrożonych niedoborem wydłużyła się o ponad połowę – do 23, natomiast grupa zawodów z nadmiarem specjalistów skurczyła się z 15 do 7.

Barometr sporządzono na podstawie informacji powiatowych urzędów pracy, prywatnych agencji zatrudnienia i instytucji odpowiedzialnych za kontakty z inwestorami. Dane te opracował natomiast Wojewódzki Urząd Pracy w Krakowie.

zola