Kobiety na rynku pracy

Aż 34 procent kobiet w Polsce w wieku 20-64 lat pozostaje poza rynkiem pracy. Mowa o 4 mln Polek, które nie są aktywne zawodowo. Tak wynika z raportu firmy Deloitte, który portal cocacola.com.pl.

Pod koniec 2016 r. spośród 11,5 mln kobiet w wieku 20–64 lat pracowało tylko 7,1 mln, bezrobotnych było niespełna 0,5 mln, a 3,9 mln było biernych zawodowo, co oznacza, że osoby te nie pracowały i nie były gotowe na podjęcie zatrudnienia.

Proporcje kobiet bezrobotnych w stosunku do całej populacji kobiet w wieku 20-64 lat nie są w Polsce korzystne. Średnia w Unii jest wyższa o 5 procent. Przeciętnie 29 proc. kobiet w krajach UE jest poza rynkiem pracy, zajmując się m.in. domem, czy opiekując się innymi członkami rodziny. W Polsce ten odsetek wynosi 34 proc. Dodajmy, że tylko 4 proc. to te kobiety, które są zarejestrowane jako bezrobotne. W Unii jest ich 6 proc.

Na Śląsku, Dolnym Śląsku i w regionie opolskim zajmowanie się dziećmi jest najistotniejszą przyczyną, dla której kobiety rezygnują z pracy. Wskazało na to 38 procent badanych. Na południu Polski, czyli m.in. w województwach: lubelskim, małopolskim, podkarpackim odsetek ten wynosi 41 proc., a na północnym zachodzie 45 proc., z kolei w kujawsko-pomorskim, podlaskim i warmińsko-mazurskim – aż 46 proc.

Druga przyczyna to z zajmowaniem się domem, które jest najmniej istotne na Śląsku, a najbardziej na Pomorzu, Podlasiu i na Warmii i Mazurach. Trzeci powód braku aktywizacji zawodowej to brak ofert pracy w okolicy, w której mieszkają. Na to wskazało 19-31 procent kobiet. Jest to największy problem dla bezrobotnych kobiet, które mieszkają na południu Polski w województwach: lubelskim, małopolskim, podkarpackim i świętokrzyskim.

zola