Kobiety na rynku pracy

Kobiety czują się na rynku pracy dużo mniej pewnie niż mężczyźni – wynika z najnowszego badania Work Service. Utraty pracy boi się blisko 24 proc. kobiet, o 10 pkt. proc. więcej niż mężczyzn. Wśród osób niepewnych swojego zatrudnienia ponad połowa (56 proc.) to właśnie kobiety.

Panie są również w gorszej sytuacji, jeśli chodzi o podwyżki wynagrodzeń. Na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy wyższe wynagrodzenie otrzymało 40 proc. kobiet. A w tym samym czasie podwyżkę dostała prawie połowa mężczyzn. I tylko 18 proc. Polek otrzymało podwyżki z inicjatywy pracodawców, gdy w przypadku mężczyzn otrzymał je na wniosek przełożonego co czwarty polski mężczyzna.

Dodajmy, że statystycznie kobiety są lepiej wykształcone, mają lepsze kompetencje. Jednak równocześnie z wejściem na drogę zawodową, zakładają często rodzinę i w związku z tym dochodzą dodatkowe obowiązki. Badania dowodzą także, że kobiety już na początku swojej kariery zawodowej godzą się na niższe płace. Rzadziej też proszą później o podwyżki.

Piotr Arak z Polityki Insight zwrócił uwagę, że w skali statystycznej nierówności płacowe między kobietami a mężczyznami nie są duże. „Są mniejsze niż w niektórych europejskich krajach” – podkreślił. Zauważył jednak, że największe różnice można zaobserwować na wysokich stanowiskach.

Są i pozytywne informacje dotyczące Polek. Aż 29,6 proc. firm w kraju jest zarządzanych przez kobiety wynika z raportu firmy MasterCard – informuje portal wgospodarce.pl. Ten wynik plasuje Polskę na 11 pozycji wśród 54 przebadanych krajów na całym świecie i 3 miejsce w Europie (po Rosji i Hiszpanii).

zola