Kłosy bursztynowego Ołtarza. Apel o wsparcie

16 grudnia ub.r. prezydent RP Andrzej Duda odsłonił ołtarz z bursztynu, który znajduje się w gdańskiej bazylice św. Brygidy. Prace nad ołtarzem trwały 17 lat. Mimo to ołtarz nie jest całkowicie ukończony. Do zrealizowania jego kompozycji brakuje kilku elementów, m.in. łanu pszenicy.

klosy1

klosy2

Krzysztof Żmuda, członek Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” i przewodniczący KM NSZZ ,,S” Remontowa Shipbuilding SA apeluje o wsparcie.

Chodzi m.in. o dostarczenie specjalnych rurek miedzianych o średnicy 8 mm i długich na 50 cm oraz o średnicy 6 mm i długich na 40 cm. Potrzebne są one do wykonania łanu pszenicy. Będzie to miało formę źdźbła, na którym zostanie osadzony bursztynowy kłos. Łan pszenicy ma składać się z 2500 takich źdźbeł. Zostanie on umieszczony pod winoroślą, wyrastająca z centralnej części ołtarza.

Krzysztof Żmuda apeluje więc do związkowych struktur o wsparcie w poszukiwaniu darczyńców niezbędnego materiału do dalszego upiększania Bursztynowego Ołtarza. Pieniądze będą potrzebne w połowie stycznia.

O wsparcie zwraca się też ks. Ludwik Kowalski, proboszcz bazyliki św. Brygidy.

O jakie wsparcie i elementy ozdobne chodzi?

Otóż do realizacji tego przedsięwzięcia potrzebne są rurki miedziane o średnicy Ø 8mm i Ø 6 mm, które będą użyte do budowy łanu pszenicy, jedno źdźbło na którym będzie osadzony kłos będzie składać się z rurki o średnicy 8 mm i długości 50 cm i rurki o średnicy 6 mm i długości 40 cm. Aby wykonać to zadanie potrzebne będzie łącznie 1300 mb rurki o średnicy 8 mm i 1000 mb rurki o średnicy 6 mm.

Realizacja zamówienia wiąże się z przedpłatą, koszt całości wg. zapotrzebowania to 15 500 zł

Na pierwszą transzę udało się już znaleźć sponsorów. Zakupiono 500 mb rurek Ø 8 x 1 mm i 500 mb rurek Ø 6 x 1 mm. Do całości będzie jeszcze potrzebne przynajmniej 800 mb rurki 8 mm i co najmniej 600 mb rurki 6 mm. A to łączny koszt w przybliżeniu 9 100 zł
Do wykonania listków przy źdźbłach pszenicznych (wg. obliczeń) potrzebne jest 120 m² tj.w przeliczeniu 700 kg taśmy miedzianej o grubości 0,6 mm, z tej taśmy będą wycinane listki jako elementy źdźbła pszenicznego kłosa, których 2500 sztuk będzie współtworzyć Bursztynowy Ołtarz w bazylice Św. Brygidy w Gdańsku.

Do całego zwieńczenia łanu pszenicznego potrzebnych będzie 5 tys. listków o długości 620 mm ; 2,5 tys. szt. listków o długości 380 mm, oraz 42,5 tys. listków o długości 40 mm w których będą osadzone bursztynowe ziarna imitujące ziarna pszenicy. Koszt wg. wstępnej wyceny kursu to około 29 300 zł.

Razem na całe przedsięwzięcie potrzebne będzie około 40 tys. zł.
Zadeklarowaną kwotę, jako darowiznę na zakup rurek miedzianych na Bursztynowy Ołtarz w bazylice Św. Brygidy można wpłacać na konto:

Region Gdański NSZZ ,,Solidarność” ul. Wały Piastowskie 24

80-855 Gdańsk – Bank Millennium O/Gdańsk
Nr 34 1160 2202 0000 0000 6189 1527 z dopiskiem ,,OŁTARZ” .