Pierwsza taka klinika onkologiczna

W Gdańsku na Zaspie powstał szpital, który będzie leczył nowotwory zmodyfikowaną metodą Mohsa, czyli mikrograficzną chirurgią w leczeniu nowotworów skóry. Metoda ta, dotychczas w Polsce nie stosowana, święci triumfy dzięki swej skuteczności w USA i u naszych zachodnich sąsiadów.

Fundatorem kliniki onkologicznej jest szef rady nadzorczej Krajowej Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej senator PiS Grzegorz Bierecki i Fundacja Sanitas. Centrum Medycyny Specjalistycznej przy ul. Pilotów 21 w Gdańsku rozpoczęło swoja działalność. Klinika spełnia wszelkie wymogi unijne.

-Nie zorganizowaliśmy centrum medycznego w formie spółki, bo nie jest to przedsięwzięcie komercyjne. Zbudowaliśmy fundację – podkreślił senator.

Fundator kliniki sam zmagał się z chorobą nowotworową. Został z niej skutecznie wyleczony w uniwersyteckiej kliniki w Tubingen metodą profesora Helmuta Breuningera, który był w środę gościem otwarcia centrum Sanitas w Gdańsku.

- Ktoś, kto sam nie zmagał się bezskutecznie z ciężką chorobą, nie może zrozumieć towarzyszących temu emocji i problemów. Z wdzięczności za odzyskanie zdrowia, przyglądając się ludzkiej walce z przeciwnościami losu i osobiście doświadczając trudu z tą walką związanego powołałem Fundację i zdecydowałem o założeniu centrum medycyny specjalistycznej – mówi Grzegorz Bierecki.

Wśród pomorskich działaczy i lokalnych samorządowców oraz spółdzielców ze SKOK widać też było m.in. o. Tadeusza Rydzyka, dyrektor Radia Maryja i Telewizji Trwam, który dokonał poświecenia kliniki.

- Trzeba czekać na badania serca po pół roku, po roku. To jest ukryta eutanazja. Stąd tym większe gratulacje dla tej inicjatywy, która otwiera drzwi chorym. Ktoś zapytał, ile to będzie kosztować. Myślę, że NFZ powinno płacić. Po to są składki i powinni płacić - powiedział o. Tadeusz Rydzyk.

Dyrektorować placówce będzie Andrzej Kałużny, radny sopocki PiS i były dyrektor szpitala studenckiego.

Dzięki metodzie Mohsa ograniczyć można zakres wycięcia skóry wokół nowotworu. W materiale 23 tys. zmian nowotworowych skóry leczonych przez prof. Breuningera, prowadzącego na co dzień Klinikę Dermatochirurgii w Tybindze, odsetek wznów wyniósł  1,8 proc. Standardowe metody chirurgiczne skutkują nawrotami w ponad 20 proc. przypadków.

Profesor Helmut Breuninger będzie także operował w Gdańsku. Polscy medycy również przeszkolą się w tej metodzie histologii trójwymiarowej. Metoda ta jest tańsza od stosowanych w naszych szpitalach. Niestety nowatorska, dająca 98 proc. skuteczności procedura medyczna nie jest przez NFZ refinansowana.

Metoda leczenia oparta jest na trójwymiarowej analizie kompletności wycięcia nowotworu.

ASG