Tylko 10 proc. Polaków wybrało OFE

Około 1,5–1,7 mln Polaków wybrało pozostawienie części swojej składki emerytalnej w Otwartych Funduszach Emerytalnych – wynika z szacunków towarzystw emerytalnych i Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. To około 10 proc. z 16,5 mln Polaków, którzy dotychczas posiadali konta w OFE (zgodnie z przepisami wyboru mogło dokonać tylko 14 mln osób).

Co taka zbiorowa decyzja Polaków oznacza dla naszej gospodarki? Eksperci oceniają, że ponieważ w OFE zdecydowało się pozostać mniej osób niż szacowano, więcej pieniędzy trafi do ZUS. Z kolei mniejsze środki w dyspozycji OFE z pewnością zmniejszą obroty i kapitalizację warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych.

31 lipca minął termin podjęcia decyzji przez ubezpieczonych, czy chcą, aby część ich składki emerytalnej trafiała do OFE, czy na indywidualne subkonto w ZUS. Środki osób, które zdecydowały się na odprowadzanie składki emerytalnej wyłącznie do ZUS, w całości (w wysokości 7,3 proc.  podstawy wymiaru) będą zapisywane na subkoncie w ZUS. Jeśli zdecydowaliśmy się na pozostanie w OFE, to 12,22 proc. naszej składki emerytalnej będzie trafiało do ZUS, 4,38 proc. na subkonto w ZUS, a 2,92 proc. do OFE.

Naszą decyzję będziemy mogli zmienić w 2016 r. i później w kolejnych „okienkach transferowych” co cztery lata.