Kazimierz Zimny podsumowuje XX Polpharma Maraton Solidarności

– W tym roku w maratonie wzięła udział rekordowa liczba zawodników. Zgłoszonych zostało 1270 osób, na start zgłosiło się 933 zawodników, a bieg ukończyło 878. Bardzo mnie cieszy fakt, że z roku na rok coraz więcej ludzi biega, coraz więcej bierze udział w naszym maratonie. Przyjechali do nas zawodnicy z 20 krajów: z Europy, a także Chin, Japonii, USA. Szkoda tylko, że mamy tak mało wyczynowców. Byli znakomici zawodnicy z Kenii, ale żaden z naszych polskich zawodników nawet nie podjął z nimi walki. A przecież w Polsce mamy także bardzo dobrych maratończyków.

Trasa biegu była w tym roku trudniejsza niż w poprzednich latach, spowodowane to było remontem Przeróbki. Było mnóstwo podbiegów. Zawodnicy musieli biec nad wiaduktem Kliniczna i ślimakiem na nową Uczniowską. Zważywszy, że było to już na 30 km biegu, było to trudne wyzwanie dla zmęczonych uczestników maratonu. Zawodnicy chwalili trasę. Mówili, że dobrze, iż biegła przez miasto, a nie np. przez pustkowie jak na Westerplatte.

Chcielibyśmy zaprosić zawodników biegających poniżej 2 godzin 10 minut, ale po prostu nie stać nas na to. Mamy ogromny problem ze znalezieniem sponsorów.