Kasa państwa z nadwyżką. Mniej kombinowania?

Mimo nieco wolniejszego wzrostu PKB zbliżającego się do 3 procent mamy ponad 40-proc. wzrost dochodów z VAT i nadwyżkę zamiast deficytu – to wyniki budżetu państwa na koniec lutego. Opublikowało je Ministerstwo Finansów.

Ministerstwo podało, że z największego źródła swoich dochodów, czyli z podatku od towarów i usług, zyskało o 9,6 mld zł więcej niż przed rokiem. W państwowej kasie jest już 33,5 mld zł z VAT-u, czyli 23 proc. planu na cały rok.

Dobry wynik w VAT za dwa miesiące to m.in. efekt zmian systemowych w tym podatku. Od nowego roku tylko mali podatnicy mogą rozliczać podatek kwartalnie, reszta musi robić to co miesiąc. Mamy więc przesunięcie: to, co normalnie wpływałoby do państwowej kasy w ciągu trzech miesięcy, teraz wpada do niej po miesiącu.

W nowej ustawie znalazły się „zachęty” do uczciwego rozliczania z VAT-u, jak sankcja za zaniżenie podatku, albo kaucja gwarancyjna w przypadku tzw. towarów wrażliwych.  Jest więc i psychologiczny efekt w podatkach: ci, którzy chcieli pokombinować na VAT, nie robią tego, na wszelki wypadek. Do tych wniosków doszedł portal Forsal.pl.

Inny powód to wcześniejsze wypłacenie zwrotów VAT, a fiskus oddał w grudniu 2016 r., znaczną część tego, co oddawałby po tym kwartale.

A jak wygląda stan państwowej kasy? Okazuje się, jak podaje forsal.pl za ministerstwem finansów – z akcyzy uzyskano niemal 7 proc. więcej, niż rok temu (10 mld zł), z PIT o 5,5 proc. więcej (8,4 mld zł), a z CIT o 5,8 proc. (4,8 mld zł). W sumie dochody budżetu wyniosły prawie 61 mld zł. Przy słabszym wykonaniu planu wydatków (60,1 mld zł) w budżecie pojawiła się nadwyżka 900 mln zł.