Karol Nawrocki nowym dyrektorem Muzeum II Wojny Światowej

Doktor Karol Nawrocki, dotychczasowy naczelnik Oddziałowego Biura Edukacji Narodowej Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku, został pełniącym obowiązki dyrektora Muzeum II Wojny Światowej. Taką decyzję podjął 6 kwietnia 2017 r. minister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotr Gliński po tym, jak dzień wcześniej Naczelny Sąd Administracyjny zezwolił na połączenie tej placówki w Muzeum Westerplatte i Wojny 1939 (zgodnie z nowym statutem jest to teraz oddział Muzeum II Wojny Światowej).

nawrocki_karol1-800

Dr Karol Nawrocki, fot. Paweł Glanert

Karol Nawrocki jest dobrze znany członkom NSZZ „Solidarność” z wielu wspólnych przedsięwzięć w ostatnich kilku latach, m.in. współorganizacji państwowego pogrzebu „Inki” i „Zagończyka”, nadania imienia Jerzego Popiełuszki jednej z gdańskich ulic oraz organizacji Pomorskiego Kongresu Pamięci Narodowej. W swojej pracy naukowej 34-letni historyk zajmuje się m.in. historią Żołnierzy Wyklętych, dziejami przestępczości zorganizowanej i sportu na Pomorzu oraz oporem społecznym w PRL. Doktoryzował się na podstawie monografii poświęconej historii Regionu Elbląskiego NSZZ „Solidarność”.

– Na czele tej placówki powinien stać dobry organizator, menadżer. Cieszy mnie, że dyrektor spotkał się wczoraj ze związkami zawodowymi deklarując, że nie przewiduje zwolnień. Przede wszystkim interesuje mnie koncepcja funkcjonowania tego muzeum. Połączenie Muzeum Westerplatte i Muzeum II WŚ jest rozwiązaniem pozytywnym. Może to służyć promocji pamięci historycznej. Pytanie tylko, jaka to będzie koncepcja – ocenił 7 kwietnia 2017 r. na antenie Radia Gdańsk Jacek Rybicki z Regionu Gdańskiego NSZZ „S”.