Kandydat PiS zdeklasował politycznych rywali

Trwa dobra passa Prawa i Sprawiedliwości w wyborach lokalnych. Zdzisław Pupa (PiS) został senatorem na Podkarpaciu. W niedzielnych wyborach głosowało na niego 60,84 proc. wyborców.

Mariusza Kawę, kandydata koalicji PSL-PO, poparło 21,33 proc. Trzecie miejsce zajął Kazimierz Ziobro z Solidarnej Polski – 11,09.
Tym samym PiS osiągnął to, czego wymagał lider partii Jarosław Kaczyński – zdecydowane zwycięstwo.

Zdzisław Pupa pochodzi z tradycyjnej, głęboko religijnej rodziny z Góry Ropczyckiej. Od 1981 r. należy do „Solidarności”. Był następnie w „S” Rolników Indywidualnych. W 1997 r. został posłem AWS. Następnie z ZChN przechodzi do PiS i w 2007 r. zostaje senatorem. Do ZChN i PiS wprowadzał senatora Pupę Stanisław Zając, były wicemarszałek Sejmu i senator, który zginął w katastrofie smoleńskiej.   W 2011 r. wybory Pupa przegrywa by teraz wrócić do Senatu.
Wybory na Podkarpaciu musiały być przeprowadzone po tym, jak 27 maja b.r. marszałkiem woj. podkarpackiego został senator PiS Władysław Ortyl. Zastąpił odwołanego Mirosława Karapytę (PSL), który stracił funkcję marszałka po aferze korupcyjnej.

ASG
Fot. KW PiS