Kancelaria Sejmu nie respektuje przepisów, które uchwalił parlament

NSZZ „Solidarność’ skierował do Radosława Sikorskiego, marszałka Sejmu protest w sprawie ogłoszonego przez Kancelarię Sejmu przetargu na „Usługę całorocznego utrzymania porządku na obszarach utwardzonych oraz całorocznego utrzymania i pielęgnacji zieleni”. Sejmowi urzędnicy zapomnieli, że od zeszłego roku obowiązują nowe przepisy i w zamówieniu publicznym należy uwzględnić tzw. klauzule społeczne.

Przypomnijmy, że w październiku ub.r. Sejm znowelizował ustawę o zamówieniach publicznych, która daje m.in. zamawiającemu prawo wymagania od wykonawcy zatrudniania pracowników na umowę o pracę. Dzięki nowym przepisom m.in. przy robotach budowlanych i usługach, wykonawca lub podwykonawca zamówienia powinni zatrudniać pracowników na podstawie umowy o pracę.

- Kancelaria Sejmu ogłosiła przetarg na „Usługę całorocznego utrzymania porządku na obszarach utwardzonych oraz całorocznego utrzymania i pielęgnacji zieleni”, bez takich zapisów. To skandal! Okazuje się, że Sejm, który przyjmuje prawo, sam go nie stosuje. Zamiast być wzorem dla innych podmiotów, korzystających z publicznych pieniędzy, w sytuacji gdy sam w całości utrzymywany jest z naszych podatków, stosuje śmieciowe standardy – napisał Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „S” do marszałka Sikorskiego i przypomniał, że NSZZ „S” wielokrotnie krytykował obwiązujące w zamówieniach publicznych zasady, szczególnie podkreślając szkodliwość kryterium ceny oraz zatrudniania pracowników na podstawie umów śmieciowych przez firmy realizujące publiczne zlecenia.

System realizacji zamówień publicznych spędza sen z powiek wszystkim uczestnikom tego procesu. Stosowanie niemal wyłącznie kryterium najniżej ceny doprowadza do patologicznych sytuacji. Zamawiający wybierając ofertę najkorzystniejszą cenowo nie ma żadnej gwarancji, że zamówienie zostanie terminowo i w pełni zrealizowane.

W tej sprawie związki zawodowe i część środowisk pracodawców mówiła jednym głosem. W czerwcu 2014 roku „S”, OPZZ, FZZ, „Lewiatan”, Związek Rzemiosła Polskiego i Business Centre Club podpisały nawet wspólny apel do rządu w sprawie zmian obowiązującego prawa.

Po nowelizacji art. 29 ust. 4 ust. Prawo zamówień publicznych\ daje zamawiającemu możliwość wprowadzenia wymagań związanych z zatrudnieniem na podstawie

umowy o pracę oraz zatrudnienia osób bezrobotnych, niepełnosprawnych lub innych,

wymienionych w przepisach o zatrudnieniu socjalnym.

NSZZ „Solidarność” będzie będziemy piętnować i nagłaśniać każdy przypadek, gdzie publiczne pieniądze będą wspierały śmieciowy rynek pracy.

Po nowelizacji przepisów cena miała nie być wyłącznym kryterium rozstrzygania przetargów, a wykonawcy realizujący zamówienia za pieniądze publiczne mieli zatrudniać ludzi na etatach.

Nie bez znaczenia były przy tym przyjęte przez Parlament Europejski w styczniu ub.r. nowe unijne zasady zamówień publicznych. Unijne regulacje, przyjęte w połowie stycznia, mają wprowadzić zasady ogłaszania przetargów i ich rozstrzygania we wszystkich państwach Unii.  Przed nowelizacją okazało się bowiem, że coraz więcej małych i średnich przedsiębiorców nie chciało startować w przetargach z powodu nieuczciwej konkurencji. W 2011 r. w przetargach na publiczne kontrakty startowało co czwarte małe i średnie przedsiębiorstwo. W 2012 r. tylko 18 proc., a w 2013 r. -14 proc.

Związek postuluje, by przy wyłanianiu wykonawców w przetargach było brane pod uwagę kryterium „najwyższej korzyści ekonomicznej”, czyli władze publiczne będą przykładać większą wagę do jakości zamawianej usługi,  wpływu na środowisko oraz korzyści społecznych.

ASG