Kampania antyzwiązkowa przybiera na sile

– Wraz ze zbliżaniem się wyborów kampania antyzwiązkowa będzie przybierała na sile – mówił  Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” podczas plenum gdańskich i sopockich organizacji związkowych, które odbyło się 29 października w Sali Akwen.

kz-pazdziernik2014

Krzysztof Dośla przedstawił informacje dotyczące XXVII Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność”. Przypomniał o przewidywanym wzroście cen energii.

– Oczywiście trzeba popierać działania proekologiczne, ale nie wolno czynić tego przy pomocy pałki, bo zabije się tych, którzy mają być odbiorcami tych pozytywnych działań. Tzw. dyrektywa siarkowa powoduje, że taki potentat jak Stena Line podjął decyzję o redukcji zatrudnienia o 10 proc.  – podkreślił Krzysztof Dośla.

Poinformował też zebranych o planowanych spotkaniach członków prezydium ZRG z organizacjami związkowymi.

O uzyskiwaniu odszkodowań, również po wypadkach w pracy mówili przedstawiciele firmy Votum – kierownik regionalny Witold Wojnowski i specjalista odszkodowawczy Marcin Wiśniewski.