Już uczcili żołnierzy wyklętych

1 marca będziemy obchodzić Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Jednak uroczystości ku czci Niezłomnych zaczęły się już 8 lutego.

8 lutego, w 65. rocznicę śmierci majora Zygmunta Szendzielarza „Łupaszki”, profesor Piotr Niwiński wygłosił w siedzibie gdańskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej wykład poświęcony temu dowódcy V Wileńskiej Brygady Armii Krajowej. Natomiast 24 lutego, w rocznicę śmierci generała Augusta Emila Fieldorfa „Nila”, w tym samym miejscu zebrani gdańszczanie wysłuchali wykładu Pawła Sztamy na temat wybranych aspektów mordu na generale.

26 lutego spod bramy Aresztu Śledczego w Gdańsku wyruszyła Droga Krzyżowa w intencji Żołnierzy Niezłomnych, która przeszła przez Cmentarz Garnizonowy.

27 lutego w Gdyńskim Centrum Filmowym wyświetlono łotewski film fabularny „Segvards Vientulis (Samotnik)”, obraz oparty na autentycznych wydarzeniach, poświęcony działalności księdza katolickiego Antoniego Juchniewicza ukrywającego mężczyzn przed mobilizacją do Armii Czerwonej. Tego samego dnia w marszu pamięci głównymi ulicami tego miasta przeszło kilkaset osób z różnych środowisk, z opaskami na ramionach i biało-czerwonymi flagami. Pochód rozpoczął się przed urzędem miasta.

28 lutego ulicami Gdańska przemaszerowała II Krajowa Defilada Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Rozpoczęła się mszą świętą w bazylice świętej Brygidy, spod której wyruszyła w kierunku Długiego Targu. Defiladzie przewodził jadący na białym koniu mężczyzna przebrany za generała Władysława Andersa, dowódcę II Korpusu Polskiego. Wydarzenie uświetniły występy wielu grup rekonstruktorów historycznych i pokaz repliki czołgu Pantera, a także premierowe wykonanie płyty „Wilczy Ślad. Piosenki Niezłomnych” w wykonaniu rodziny Pospieszalskich i Teatru Od Czapy.