Jutro rząd przyjmie plan ratowania polskich stoczni

Mam nadzieję, że już niedługo polskie stocznie będą tętnić życiem. Chcemy, aby przemysł stoczniowy stał się jednym z filarów polskiej gospodarki – powiedziała w poniedziałek w Szczecinie premier Beata Szydło, zapowiadając przyjęcie przez rząd w dniu jutrzejszym projektu ustawy o odbudowie polskich stoczni.

– Zależy nam, aby nasza gospodarka była oparta na współpracy różnych resortów, by Szczecin stał się sercem przemysłu stoczniowego. Jutro przedstawimy na posiedzeniu rządu projekt ustawy o przemyśle stoczniowym. Chcemy by ta uchwała była jednym z fundamentów naszej gospodarki. To będzie początek drogi. Wierzę w to, że dzięki tej propozycji, którą przyjmiemy jutro na rządzie, stworzymy odpowiednie warunki dla przedsiębiorców i nowych podmiotów gospodarczych. Niedługo będziemy cieszyć się, że polskie stocznie tętnią życiem – zapowiedziała premier Beata Szydło.

Przypomnijmy, ze w ubiegłym tygodniu w Sanoku premier Szydło przedstawiła plan ratowania Autosanu, dzięki współpracy między innymi z MON, niegdyś uznanej w Europie fabryki autobusów.

– Projekt „Gospodarka+” jest ważnym elementem programu „Odpowiedzialnego rozwoju” zaproponowanego przez wicepremiera Mateusza Morawieckiego, ale będzie też program mieszkaniowy, plan odbudowy górnictwa i przemysłu stoczniowego. To ogromna zasługa ministrów Marka Gróbarczyka i Pawła Szałamachy – dodała premier Szydło.

Najpewniej ustawa wejdzie w życie na początku przyszłego roku. Ustawa dotyczy przede wszystkim wsparcia finansowego w zakresie podatku VAT, zmniejszenia podatku CIT do 1 proc. i rozszerzenia stref ekonomicznych.

ASG