Jutro protest pracowników gospodarki wodnej. Przyjdź, poprzyj!

NSZZ „Solidarność” zaprasza do udziału w pikiecie protestacyjnej pracowników gospodarki wodnej. Spotykamy się w sobotę 8 sierpnia o godzinie 11 pod fontanną Neptuna przed Dworem Artusa w Gdańsku (Długi Targ 43/44). Zapraszamy wszystkich, którzy czują się związani z gospodarką wodną i uważają, że polskie rzeki zasługują na godne traktowanie. Zapraszamy również wszystkich, którzy uważają, że niegodne traktowanie pracowników sfery budżetowej godzi w polską rację stanu.

Gospodarka_wodna

Pikieta ma charakter pokojowy, można przyjść całą rodziną, również z dziećmi. Czas odwrócić złą praktykę traktowania pracowników opiekujących się polskimi zasobami naturalnymi, wielkim majątkiem narodowym, po macoszemu. Od 2008 roku zamrożone są płace pracowników sfery budżetowej. Gospodarka wodna jest niedofinansowana. Pracownicy, aby utrzymać pracę zadłużają się, wielu odchodzi. Koszty utrzymania rosną. Podstawa naszego wynagrodzenia zbliża się do płacy minimalnej. Obiecane w budżecie zwiększenie wynagrodzenia o 5,5 proc. to zwykła bezczelność, nie pokrywa to wzrostu kosztów utrzymania. To nie podwyżka a obniżka w stosunku do poziomu płac z roku 2008. Żądamy przywrócenia tego poziomu!

„Oddajcie nam nasze pieniądze!”. Nie upominamy się o podwyżkę, chcemy tylko wyrównania kosztów inflacji!

Dla wzmocnienia ducha, wcześniej tego samego dnia o godz. 7:30 zapraszamy na wspólne odmówienie godzinek i mszę św. z prośbą o opiekę Matki Boskiej Nieustającej Pomocy, do Kościoła pod Jej wezwaniem przy ul. Słowackiego 79.

Jeżeli nie zaczniemy dbać o nasz wspólny dom, solidarnie wspierać się nawzajem, to o godnym życiu we wreszcie normalnym, dobrze rządzonym państwie nie ma co marzyć. Presja ma sens! Mamy do tego prawo. Mamy prawo do szacunku i godności!

Marcin Jacewicz, Krajowa Sekcja Pracowników Gospodarki Wodnej NSZZ „Solidarność”, przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Regionalnym Zarządzie Gospodarki Wodnej w Gdańsku.

Więcej o pikiecie w serwisie Facebook