Jubileusz duszpasterza

31 stycznia br. w parafii św. Brygidy odbyło się pierwsze w tym roku spotkanie Grupy Modlitewnej Archidiecezjalnego Duszpasterstwa Ludzi Pracy Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

Opiekun grupy, ks. dr Sławomir Decowski świętował 30-lecie święceń kapłańskich, co stało się powodem złożenia księdzu doktorowi serdecznych życzeń. Spotkanie rozpoczęło się od wspólnego śpiewania kolęd jeszcze w świątecznej atmosferze. Przywitał i mile ugościł grupę ADLP ks. proboszcz Ludwik Kowalski, przywołując fakty z historii parafii i mówiąc o planowanych inwestycjach jak np. dokończenie Bursztynowego Ołtarza Ojczyzny w ołtarzu głównym kościoła.

Ksiądz duszpasterz wspominał okoliczności, jakie przed 30 laty towarzyszyły przyjęciu przez niego święceń kapłańskich. Ks. Decowski, by zostać księdzem, musiał skorzystać z dyspensy dotyczącej zbyt młodego wieku. Dyspensy tej udzielał mu ks. prymas Józef Glemp. Relacje ze wspomnień przeplatał wspólny śpiew kolęd i refleksje nad treścią śpiewanych utworów. Ksiądz jubilat wspominał również różne wątki ze swojej  kapłańskiej posługi, często pełne humoru i radości. Grupa Modlitewna ADLP jest grupą otwartą, na spotkaniu pojawiły się nowi członkowie, co może być zachętą dla innych członków NSZZ „Solidarność”.

Po spotkaniu kolędowym na plebani, grupa wraz z Księdzem wzięła udział w wieczornej Mszy Św., po której tradycyjnie pomodliła się przy grobie ks. prałata Henryka Jankowskiego. Następne spotkanie Grupy Modlitewnej ADLP jest planowane w okresie Wielkiego Postu. Już teraz wszystkich zainteresowanych zapraszamy.

Ewa Reszczyńska