Już dziś debata: jak zagospodarować tereny postoczniowe?
Sierpień 2012. Burzenie budynku Biura Konstrukcyjnego RN. Fot. Paweł Glanert

Debata publiczna na temat zagospodarowania terenów postoczniowych w Gdańsku – tzw. Młodego Miasta – odbędzie się w poniedziałek 4 marca o godz. 17 w Sali BHP. Debatę poprowadzi Jarosław Zalesiński, kierownik działu publicystyki „Polski. Dziennika Bałtyckiego”, a udział w niej wezmą dyrektor Europejskiego Centrum Solidarności Basil Kerski, dyrektor Biura Rozwoju Gdańska Marek Piskorski (przedstawi rys historyczny i uwarunkowania prawne dla obszaru Młodego Miasta), profesor Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku Jacek Dominiczak (alternatywna koncepcja zagospodarowania Młodego Miasta), podsekretarz stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego Małgorzata Omilanowska (symboliczna i historyczna wartość terenów postoczniowych i możliwości zachowania dziedzictwa kulturowego) oraz prezes Zarządu firmy BPTO Stocznia Cesarska Ole Christian Vad (Młode Miasto jako obszar o nowych funkcjach publicznych).

Głos będą mogli zabrać również przedstawiciele publiczności.