Jest porozumienie w KAS o wzroście płac pracowników skarbówki

Wynagrodzenia pracowników Krajowej Administracji Skarbowej wzrosną od 1 stycznia 2019 r. o 655 zł brutto – to najważniejszy zapis porozumienia podpisanego 21 listopada br. przez reprezentantów związków zawodowych m.in. Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych NSZZ „S” i Mariana Banasia, wiceministra finansów, szefa KAS.

To pierwsza tak znacząca podwyżka od kilkunastu lat. Wynagrodzenia w administracji skarbowej były w ogóle zamrożone przez 8 lat. Nawet nie było ich waloryzacji o wskaźnik inflacji. Równocześnie zablokowane były nowe etaty więc mimo wzrostu obowiązków i w miejsca osób przechodzących na emerytury i tych, które zwolniły się same, nie zatrudniano nowych pracowników.

KAS powstała w 2016 roku w wyniku połączenia izb skarbowych wraz z urzędami skarbowymi, izb celnych wraz z podległymi urzędami i oddziałami celnymi oraz urzędów kontroli skarbowej. Zgodnie z zapisami porozumienia podwyżki wejdą w życie 1 stycznia przyszłego roku, ale czas na ich wypłatę wraz z wyrównaniami wyznaczony został na koniec września 2019 r.