Jest nas coraz mniej

W 2014 r. ludność Polski liczyła ok. 38 mln 484 tys. osób, tj. o 12 tys. mniej niż w końcu 2013 r. – wynika z danych GUS. Co pocieszające liczba urodzeń wzrosła w stosunku do roku 2013 i była większa od liczby zgonów. GUS w wyliczeniu nie bierze pod uwagę osób długotrwale przebywających za granicą.

Miniony rok  był trzecim z kolei, w którym odnotowano spadek liczby ludności po notowanym wcześniej (w latach 2008-2011) wzroście. Tempo ubytku ludności w 2014 r. wyniosło -0,03 proc. co oznacza, że na każde 10 tys. mieszkańców Polski ubyły 3 osoby (w 2013 r. było to -0,1 proc., tj. ubyło – odpowiednio – 10 osób).

Polacy nadal masowo emigrują.

- Masowy exodus z Polski to wielka katastrofa społeczna, demograficzna, ekonomiczna i polityczna dla kraju.Takie świadome wypychanie młodych ludzi za granicę usprawiedliwia politykę „nic nie robienia”. Polska traci kwiat swojego społeczeństwa – młodych ludzi, którzy zakładają rodziny za granicą i nie wracają. Statystyki GUS-u podają cały czas nieprawdę, ponieważ podają liczbę osób, którzy przebywają poza granicami kraju powyżej 3 miesięcy. GUS podaje, że takich ludzi jest 2 mln 200 tys, Na rok 2013 według GUS to 1 mln 750 tys. tych, którzy wyemigrowali z Polski na stałe lub na bardzo długo. Natomiast statystyki Eurostatu pokazały, że w II kwartale 2014 na stałe poza granicami Polski bądź na bardzo długo przebywało  2,5 mln ludzi – mówiła demograf prof. Krystyna Iglicka-Okólska w programie „Bliżej” w TVP.

Według szacunków GUS w 2014 r. liczba urodzeń była większa od liczby zgonów o prawie 4 tys. Współczynnik przyrostu naturalnego (liczony na 1000 ludności) wyniósł 0,1 proc. (przed rokiem był ujemny i wynosił -0,5 proc.; na początku bieżącego stulecia był bliski 0, natomiast w 1990 r. wyniósł ponad 4 promili.

Drugim elementem powodującym zmiany w liczbie ludności jest ujemne saldo migracji zagranicznych definitywnych (na pobyt stały). Jego wartość bezwzględna rosła przez kilka ostatnich lat i w 2013 r. wyniosła prawie -20 tys. W 2014 r. saldo migracji na pobyt stały oszacowano na -15 tys. – informuje GUS.

GUS podaje, że zgodnie z prognozą na lata 2014-2050 w Polsce będzie następował systematyczny spadek liczby ludności. Spadnie ona do 36,5 mln w 2035 r., a w 2050 r. do niespełna 34 mln.

Aby zachować stabilność społeczeństwa i gospodarki, co roku nad Wisłą powinno przychodzić na świat 600 – 650 tys. dzieci. Z  danych GUS wynika też, że w 2014 r. zarejestrowano 376 tys. urodzeń żywych. Po notowanym przez cztery lata spadku liczby urodzeń nastąpił wzrost, tj. urodziło się o ok. 6 tys. dzieci więcej niż w 2013 r.  Dlaczego tak mało? Głównie przez pieniądze i brak efektywnej polityki prorodzinnej. Bezrobocie jest też na wysokim poziomie i część młodych osób obawia się, że jeśli straci pracę lub jej nie znajdzie, nie będzie w stanie utrzymać dziecka.

To na państwie spoczywa wprowadzenie regulacji, które mogą zagwarantować, że posiadanie dzieci nie spowoduje materialnej oraz zawodowej degradacji rodzin (także tych niepełnych).

ASG