Jest już mniej niż 10 procent różnicy. Komorowski traci poparcie, Andrzej Duda zyskuje

Andrzej Duda zyskuje w sondażach, Bronisław Komorowski traci. Ta tendencja utrzymuje się już od dłuższego czasu. Z nowego sondażu przeprowadzonego przez Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) dla „Super Expressu” wynika, że różnica w poparciu dla dwóch najpoważniejszych kandydatów na prezydenta RP wynosi już mniej niż 10 pkt. procentowych. Prezydent Komorowski uzyskał w badaniu 40,4 proc., a Andrzej Duda 30,6 procent.

Pozostali kandydaci zostają daleko w tyle. Magdalena Ogórek może liczyć na 6,3 proc. głosów, Paweł Kukiz na 6,1 proc., Adam Jarubas zdobyłby 5,1 proc. głosów, a Janusz Korwin-Mikke 4,6.

Poparcie dla pozostałych polityków jest marginalne: Janusz Palikot otrzymałby 2,0 proc. głosów, Grzegorz Braun 1,4, Marian Kowalski 0,9, Jacek Wilk 0,2, a Paweł Tanajno 0,1 proc.

Czytaj więcej: Nowy sondaż: Przewaga Komorowskiego nad Dudą topnieje w oczach i jest najmniejsza w dotychczasowych badaniach. Sprawdź wyniki w poszczególnych województwach!