Jesienne bezrobocie dramatycznie w górę

Listopad był kolejnym miesiącem wzrostu bezrobocia w woj. pomorskim. Informacje przekazane przez powiatowe urzędy pracy wskazują, że w tym miesiącu zarejestrowało się kolejne 3,5 tysiąca osób poszukujących pracy.  Tym samym rejestrowane bezrobocie sięgnęło 110,6 tys. osób. W tym samym czasie w 2011 roku w listopadzie liczba bezrobotnych wyniosła 103,2 tys. osób, a w listopadzie 2010 – 100,2 tys. osób szukało pracy za pośrednictwem PUP. Co niepokojące w listopadzie tego roku przybyło osób bez pracy we wszystkich powiatach woj. pomorskiego. Największy przyrost tej niepokojącej liczby nastąpił w powiatach kościerskim (o 7,4 proc.), pucki (o 6,3 proc.) i nowodworskim (o 6,1 proc.). Różnice między aglomeracją trójmiejską, a powiatami peryferyjnymi dramatycznie się powiększają. Tuż za granicą Gdańska, na Żuławach, co trzecia osoba nie ma pracy.

Szacuje się, że stopa bezrobocia w woj. pomorskim na koniec listopada osiągnęła pułap 13 procent (wzrost o 0,4 proc. w porównaniu z październikiem b.r.).

W kraju liczba bezrobotnych w końcu listopada b.r. wyniosła 2 miliony 59 tys. osób. Tym samym stopa bezrobocia wyniosła 12,9 proc. (w listopadzie 2011 r. było to 12,1 proc.).

ASG