Jedno muzeum opowie o II wojnie światowej

Naczelny Sąd Administracyjny uznał dzisiaj zażalenie ministra kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotra Glińskiego złożone na orzeczenie stołecznego Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego z listopada 2016 r. wstrzymujące do czasu rozpoznania decyzję MKiDN o połączeniu Muzeum II Wojny Światowej z Muzeum Westerplatte.

Zażalenie ministra Glińskiego sąd rozpatrzył na posiedzeniu niejawnym. Naczelny Sąd Administracyjny uchylając postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego wstrzymujące decyzję MKiDN o połączeniu Muzeum II Wojny Światowej z Muzeum Westerplatte i Wojny 1939 umożliwił tym samym połączenie obu placówek. Termin połączenia muzeów minister wyznaczył na 1 lutego 2017 r.

Dyrektor Muzeum II Wojny Światowej prof. Paweł Machcewicz dzień wcześniej na konferencji prasowej stwierdził, że jeśli NSA zażalenie wicepremiera uzna to „1 lutego nasze muzeum w takim kształcie, w jakim je stworzyliśmy, przestaje istnieć”.   Teraz więc czas na odpowiedź, kto będzie dyrektorem muzeum.

Budżet muzeum na 2017 r. wynosi 11 mln zł.

- Muzeum II Wojny Światowej powołane zostało jako Muzeum Westerplatte. Jego celem było opowiadanie Polakom o II wojnie Światowej, a właśnie Westerplatte jest w Gdańsku symbolem tej wojny. My, łącząc te dwie instytucje, przywracamy stan pierwotny. Muzeum II Wojny Światowej zbudowane przez naszych poprzedników nikt nie zniszczy. Chcemy z tego dorobku skorzystać. Chcemy dopełnić przekaz Muzeum II Wojny Światowej – mówił w listopadzie wicepremier Gliński.

Z kolei decyzję o budowie Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku ogłosił we wrześniu 2008 r. ówczesny premier Donald Tusk. Muzeum Westerplatte i Wojny 1939 zostało powołane przez MKiDN w grudniu 2015 r. W kwietniu ub.r.   ministerstwo zapowiedziało połączenie obu muzeów. Przypomnijmy, że rozporządzenie o połączeniu placówek muzealnych minister kultury i dziedzictwa narodowego wydał 6 września 2016 r., a jego celem było „optymalne wykorzystanie potencjału placówek o zbliżonym profilu działalności zlokalizowanych w Gdańsku, przy optymalizacji wydatkowania środków finansowych pochodzących z budżetu państwa”.

ASG