A jednak można! Niemcy podnoszą płacę minimalną i obniżają wiek emerytalny!

Podniesienie płacy minimalnej i obniżenie wieku emerytalnego – to główne elementy porozumienia programowego zawartego przez dwie największe niemieckie partie – Unię Chrześcijańsko-Demokratyczną (CDU) i Partię Socjaldemokratyczną (SPD). Umowa programowa otwiera drogę do zawarcia przez naszych zachodnich sąsiadów tzw. wielkiej koalicji i uformowania kolejnego rządu Angeli Merkel.

Najważniejsze punkty porozumienia CDU i SPD dotyczą podniesienia płacy minimalnej od 2015 r. do stawki 8,5 euro za godzinę (bez względu na branżę i land) oraz wprowadzenia możliwości wcześniejszego przejścia na emeryturę w wieku 63, a nie 67 lat (pod warunkiem przepracowania 45 lat). Nowa koalicja planuje także wprowadzenie podwyżki emerytur dla kobiet, które urodziły dziecko przed 1995 r. i nie zostały objęte wcześniejszą reformą świadczeń.

Wbrew sceptykom, te socjalne propozycje nie zostały zrównoważone podwyższeniem podatków dla najlepiej zarabiających. Nowy rząd ma pilnować wydatków – od 2015 r. wzrost długu federalnego nie będzie dopuszczalny, a zwiększenie wydatków budżetowych będzie uzależnione od wzrostu wpływów w kasie państwa. Z tym jednak nie powinno być problemów, bo niemiecka gospodarka trzyma się dobrze.