Jarosław Sellin zabrał głos w sprawie Europejskiego Centrum Solidarności

- Niezależność ECS została złamana przez Platformę Obywatelską i partyjne konferencje – powiedział Jarosław Sellin, którego cytuje Radio Gdańsk.

Jarosław Sellin

Jak informuje rozgłośnia, wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego wypowiedział się na temat Europejskiego Centrum Solidarności podczas wtorkowego spotkania z mieszkańcami Sopotu.

- W ECS miała być prawdziwa opowieść o fenomenie dziedzictwa „Solidarności”, o tym, jakie wartości „Solidarność” ze sobą niosła. Niestety, wskutek trwałej władzy jednego środowiska politycznego, jaką jest Platforma Obywatelska i jej odłamów, to ECS i jego niezależność została złamana. Nie przez nas, ale przez tych, którzy tu rządzą od lat – przywołuje słowa polityka Radio Gdańsk.

Wiceminister kultury zwrócił uwagę także na przeprowadzanie w centrum konferencji czy wieców PO, których organizowaniem był zaskoczony nawet… dyrektor placówki.

Podczas spotkania w Sopocie Jarosław Sellin zapowiedział również inwestycje, których celem jest wzmocnienie polityki historycznej (jak np. budowa muzeów Historii Polski, Żołnierzy Wyklętych oraz Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczypospolitej) i zwiększenie dofinansowania na filmy mówiące o dziejach Polski.