Jarosław Kaczyński w rankingu tych, którzy będą kształtować przyszłość Europy – czwarty

Lider PiS Jarosław Kaczyński w rankingu europejskiej wersji opiniotwórczego portalu Politico zestawiającego osoby, które – jak ujmuje to portal – „kształtują, wstrząsają i mieszają” Europą i w Europie ustąpił jedynie Sadiqowi Khanowi, pierwszemu muzułmańskiemu burmistrzowi Londynu, Frauke Petry, współprzewodniczącej nowej, a dynamicznie rosnącej Alternatywy dla Niemiec i Michaelowi O’Leary’emu, szefowi linii lotniczych Ryanair.

Prezes PiS znalazł się na czwartym miejscu europejskiej wersji portalu Politico. Dziennikarze zajmujący się opisem sceny politycznej widzą w Kaczyńskim faktycznego przywódcę Polski, a w kontekście Unii Europejskiej uważają, że Kaczyński jest przeciwny zacieśnianiu integracji.

- Formalnie Jarosław Kaczyński jest tylko jednym z 460 członków polskiego parlamentu. W rzeczywistości, były premier i obecny przewodniczący partii rządzącej jest najpotężniejszym człowiekiem w kraju – głosi krótka charakterystyka napisana przez „Politico”.

„Politico” podaje też teorię o „wschodniej flance antyestablishmentowej brygady”, na której czele mają stać premier Węgier Viktor Orban i Jarosław Kaczyński.  Inne przejawy aktywności tych „brygad” to triumf zwolenników  wyjścia Wielkiej Brytanii z UE (Brexit) i w USA (prezydentura Donalda Trumpa). A w 2017 r. czekają nas kolejne wybory we Francji, Niemczech i w Holandii.

- Po trzęsieniu ziemi wywołanym przez wynik referendum w Wielkiej Brytanii, Jarosław Kaczyński, jako faktyczny przywódca szóstego najludniejszego państwa i ósmej największej gospodarki UE, będzie w politycznym centrum – uważa Politico dodając, że „od postawy Warszawy może zależeć przyszły los całej zjednoczonej Europy”.

Na dalszych pozycjach znaleźli się np. prezydent Turcji Recep Tayyip Erdoğan, szefowa unijnej dyplomacji Federica Mogherini oraz miliarder George Soros.

Dziennikarze wybrali  ludzi ze świata polityki, ale też z biznesu, mediów i kultury. Kluczem rankingu był ich wpływ na przyszłe losy Europy.

W ubiegłorocznym rankingu to Victor Orban znalazł się na pierwszym miejscu. W tym roku nie ma go w rankingu, ale zdaniem Politico to premier Węgier zapoczątkował trend „nacjonalizmu w łonie Zachodu”. Ale po trzęsieniu ziemi wywołanym przez wynik referendum w Wielkiej Brytanii, od postawy Warszawy może zależeć los zjednoczonej Europy.