Jarosław Kaczyński poparł w Gdańsku Andrzeja Jaworskiego

– Władza nie może być celem samym w sobie ani nie może reprezentować interesów poszczególnych grup społecznych. Powinna służyć całemu społeczeństwu – powiedział Jarosław Kaczyński na konferencji prasowej w Sali BHP w Gdańsku, podczas której wsparł kandydaturę Andrzeja Jaworskiego w drugiej turze wyborów na prezydenta Gdańska.

Fot. Paweł Glanert

kaczynski

– Gdańsk to miasto szczególne, w którym wiatr historii wiał szczególnie mocno, zwłaszcza wtedy, gdy władza odwracała się od społeczeństwa. A tu w Sali BHP miał swój finał protest społeczny przeciw takiej władzy – nawiązał do miejsca spotkania prezes PiS.

Jarosław Kaczyński podkreślił, że władza samorządowa w Gdańsku reprezentuje właśnie interesy wąskich grup społecznych, np. deweloperów zamiast mieszkańców i zagranicznych koncernów handlowych zamiast drobnych polskich przedsiębiorców. Przypomniał afery związane z gdańską PO, m.in. sprawę zegarków Sławomira Nowaka i aferę Amber Gold. – To słynne ciągnięcie samolotu. Proszę przypomnieć sobie, kto był na czele tych burłaków – tak nazywano ludzi, którzy ciągnęli kiedyś barki na Wołdze. To zdjęcie nabrało już charakteru symbolicznego, pokazującego, co dzieje się w Gdańsku i w Polsce – podsumował Jarosław Kaczyński.

Prezes PiS skrytykował również projekt ECS. Jego zdaniem centrum „Solidarności” powinno powstać, ale nie za tak duże pieniądze i w innej formie, jeszcze bardziej wykorzystującej stoczniowy charakter terenów wokół Sali BHP, który powinien zostać zachowany.

Kandydat PiS na prezydenta Gdańska Andrzej Jaworski podkreślił, że miasto nie rozwija się w sposób zrównoważony. – Chcę, aby Gdańsk był miastem sprawiedliwym, miastem dla bogatych, ale tez dla biedniejszych mieszkańców. Obecnie tak nie jest. W ponad 30 proc. mieszkań komunalnych nie ma toalet ani centralnego ogrzewania. Wszystko to dzieje się często kilkaset metrów od gabinetu Pawła Adamowicza, który zamknął się w wieży z kości słoniowej – podkreślał Andrzej Jaworski, który zaapelował o udział w II turze wyborów w niedzielę 30 listopada i „głosowanie w Andrzejki na Andrzeja”.

Jaworski zapewnił, że w przypadku wygranej jako prezydent Gdańska będzie współpracował ze stowarzyszeniami i organizacjami społecznymi.