Janusz Śniadek złożył ślubowanie poselskie

Na pierwszym posiedzeniu Sejmu VIII kadencji 12 listopada 2015 r. posłowie złożyli ślubowania. Wśród nich znaleźli się członkowie NSZZ „Solidarność”, m.in. były szef Związku Janusz Śniadek, który startując z listy PiS w okręgu gdyńsko-słupskim uzyskał poparcie ponad 26 tys. osób.

sniadek_ikona

Z list PiS mandaty poselskie zdobyli również: Bożena Borys-Szopa (była Główny Inspektor Pracy i minister w kancelarii prezydenta Lecha Kaczyńskiego), Wojciech Buczak (były przewodniczący Zarządu Regionu Rzeszowskiego NSZZ „S”), Ewa Kozanecka(przewodnicząca „S” w spółce Miejskie Wodociągi i Kanalizacja w Bydgoszczy),Bogdan Lakosiński (były radny Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego), Jan Mosiński (przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska Południowa NSZZ „S”),Stanisław Szwed (poseł kilku kadencji), Ewa Tomaszewska (były członek prezydium Komisji Krajowej, była posłanka i senator).

Część związkowców startowało także z list komitetu Kukiz ’15. Do Sejmu dostał się przewodniczący Zarządu Regionu Gorzów Wielkopolski NSZZ „S” Jarosław Porwich.