Janusz Śniadek: scenariusz zamachu na demokrację

– To, co wydarzyło się w polskim Sejmie i ma swój dalszy ciąg, nosi wszelkie znamiona zamachu na demokrację. Scenariusz zablokowania obrad Sejmu był precyzyjnie ukartowany i zrealizowany. Obrona wolności prasy czy wykluczenie jednego z posłów były dla opozycji tylko pretekstami do wtargnięcia na mównicę i otoczenia marszałka, uniemożliwiając mu dalsze prowadzenie obrad. W ten sposób podeptano autorytet i powagę państwa polskiego, znieważono flagę i godło wiszące obok na ścianie – tak sytuację w Sejmie, rozpoczętą 16 grudnia br. okupacją mównicy przez posłów opozycji, komentuje Janusz Śniadek. Rozmowę z posłem PiS i byłym przewodniczącym „S” opublikowała dzisiejsza „Gazeta Polska Codziennie” w „Dodatku Pomorskim”.

– Opozycja kontynuuje okupację sali sejmowej – pomimo apelu Kościoła o zawieszenie protestu na okres świąt. Zapowiada, że będzie nadal paraliżować prace Sejmu i wysuwa ultymatywne żądania, kwestionując legitymację rządowej większości do sprawowania władzy (…) Ludzie nieustannie odwołujący się do zasad demokracji dokonują zamachu na demokrację. Następuje odwrócenie znaczenia słów i pojęć. Pamiętajmy, że Polacy rok temu przy urnach, w demokratycznym akcie wyborczym zdecydowali, komu powierzają władzę w Polsce. Zepchniętym do opozycji Platformie i Nowoczesnej chodzi o zdestabilizowanie naszego państwa. Pozbawienie ludzi poczucia bezpieczeństwa – dodaje Janusz Śniadek.

Cała rozmowa w dzisiejszym „Dodatku pomorskim” „Gazety Polskiej Codziennie”.