Janusz Śniadek broni roli „Solidarności” w wyborach 4 czerwca. Czy będzie uchwała Sejmu?

Z inicjatywy Janusza Śniadka, byłego przewodniczącego „Solidarności”, grupa posłów PiS złożyła w Sejmie wniosek o przyjęcie uchwały w sprawie upamiętnienia NSZZ „Solidarność” i rządu premiera Jana Olszewskiego. To odpowiedź na brak udziału przedstawicieli Związku w oficjalnych państwowych obchodach rocznicy wyborów z 4 czerwca 1989 r. Zdaniem wielu komentatorów to hipokryzja ze strony rządu i prezydenta oraz swoista zemsta za antyrządowe protesty organizowane w ostatnich latach przez „S”.

„Nie ma wolności bez Solidarności” to jest hasło lat stanu wojennego, lat 80. To jest hasło Okrągłego Stołu i to jest wielkie przesłanie z 4 czerwca. 4 czerwca Polacy głosowali za wolnością i za „Solidarnością”, wołając „Nie ma wolności bez Solidarności” – przypomniał  Janusz Śniadek 5 czerwca w Sejmie, który pojawił się w parlamencie z kartką z logiem „Solidarności”.

– Wczorajsze uroczystości odbyły się bez „Solidarności” i trzeba to naprawić. Trzeba powiedzieć prawdę o 4 czerwca. Trzeba skończyć z nadużywaniem aparatu państwowego do oszukiwania ludzi, zatajania prawdy, zacierania Sierpnia ‘80. 4 czerwca to nic innego jak prosta kontynuacja postulatów, ideałów Sierpnia ‘80. 4 czerwca 1989 r. Polacy głosowali za Polską sprawiedliwą i solidarną, dlatego musimy to zmienić, musimy to naprawić – argumentował Janusz Śniadek wniosek o sejmową uchwałę dot. „S”.

Jak na razie marszałek izby niższej Ewa Kopacz, jak podaje portal wPolityce.pl, nie zgodziła się na włączenie tego punktu do porządku obrad bieżącego posiedzenia Sejmu.

Projekt uchwały ws. „Solidarności” i rządu Jana Olszewskiego złożony przez posłów PiS:

Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wyraża podziękowanie NSZZ „Solidarność”, bez którego nie byłaby możliwa polska droga do wolności. Równocześnie Sejm RP wyraża podziękowanie Premierowi Janowi Olszewskiemu i Jego rządowi, który podjął próbę realizacji postulatów Solidarności, otwierając drogę Polski do NATO, uznając jako pierwszy rząd na świecie, niepodległe Państwo Ukraińskie i podejmując wysiłki na rzecz wyeliminowania obcej agentury z polskiego życia publicznego.

Przypomnijmy, że 29 maja na posiedzeniu Parlamentarnego Zespołu ds. Obrony Ideałów „Solidarności” gościł wybitny historyk prof. Jan Żaryn, który wygłosił wykład nt. kulis Okrągłego Stołu i transformacji ustrojowo-gospodarczej.

Zobacz wystąpienie prof. Jana Żaryna