Janusz Bałanda Rydzewski (1931-2014). Pożegnanie.

We wtorek, 25 marca pożegnaliśmy fotoreportera „Solidarności”, ś.p. Janusza Bałandę Rydzewskiego (1931-2014). Msza święta żałobna za duszę Zmarłego została odprawiona w bazylice św. Brygidy o godz. 11. Mszę odprawił oraz słowa pożegnania wygłosił ks. kanonik Ludwik Kowalski, proboszcz. Uroczystości pogrzebowe odbyły się na Cmentarzu Komunalnym w Sopocie przy ul. Malczewskiego o godz. 12.30.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Janusz Bałanda Rydzewski, artysta fotografik i fotoreporter, dziennikarz zmarł nagle w poniedziałek 17 marca wieczorem w wieku 83 lat.

Był członkiem Związku Polskich Artystów Fotografików, Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy. Przez całe życie związany z Trójmiastem, pracował m.in. w redakcji „Dziennika Bałtyckiego” i miesięcznika „Morze”, współpracował z Centralnym Muzeum Morskim czy Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku. Zdjęcia jego autorstwa dokumentowały najnowszą historię Polski i dzieje „Solidarności”, m.in. w Archiwum Fotografii Ośrodka KARTA znajdują się jego zdjęcia dokumentujące „karnawał Solidarności” i wydarzenia stanu wojennego w Gdańsku.

Posiadał ważne odznaczenia państwowe: Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (nadany przez ś.p. prezydenta Lecha Kaczyńskiego), Srebrny Krzyż Zasługi, Zasłużony Pracownik Morza (trzykrotnie), Zasłużony Działacz Kultury oraz tytuł A. FIAP nadany przez Międzynarodową Federację Sztuki Fotograficznej.

Janusz Rydzewski współpracował z Regionem Gdańskim NSZZ „Solidarność”, a szczególnie z naszą redakcją.

Obejrzyj zdjęcia Janusza Bałandy Rydzewskiego

Zobacz więcej zdjęć…>>