Jan Pietrzak w Sali BHP

W czwartek 7 grudnia 2017 r. w Sali BHP w Gdańsku odbył się koncert Jana Pietrzaka, satyryka, aktora, autora i wykonawcy wielu piosenek. Na zaproszeniach znalazła się informacja, że koncert wiąże się ze zbliżającą rocznicą wprowadzenia stanu wojennego. Pietrzak wyraźnie podkreślił, że „rocznicy stanu wojennego nie należy obchodzić, ale należy pamiętać o jego skutkach”.

zdjęcia: Paweł Glanert

Fakt, że większość prezentowanych na koncercie piosenek artysta napisał w stanie wojennym. Przy okazji opowiadał, jak właśnie wówczas koncertował w mieszkaniach osób prywatnych i że były to dla Polaków trudne czasy. Wśród piosenek znalazły się też te z lat 70. oraz najnowsza, zatytułowana „Bratnia pomoc” opowiadająca o napaści Rosjan na Ukrainę, czyli ciężarówkach, które przywiozły pomoc dla ludności Donbasu. Pietrzak śpiewał, że były to „wojskowe ciężarówki przemalowane na biało, a w środku miały broń”.

Opowiadał też różne kawały, np. jak Wojciech Jaruzelski po przemianach ustrojowych w Polsce rozmawiał z własnym portretem wiszącym w jego gabinecie. „Jaruzelski zadał pytanie portretowi: Co my teraz zrobimy? Nic – odpowiedział portret. Teraz będzie zmiana. Mnie zdejmą, a ciebie powieszą”.

Na koncert Pietrzaka przyszło kilkaset osób. Sala BHP była wypełniona po brzegi, a atmosfera była znakomita, bo Pietrzak potrafi wytworzyć taki klimat, że wszyscy są zadowoleni.

(mig)