Jan Pietrzak: satyra i piosenka przeciwko komunie. Zapraszamy 7 grudnia!

W związku ze zbliżającą się 36. rocznicą wprowadzenia stanu wojennego zapraszamy na koncert Jana Pietrzaka, satyryka, aktora, autora i wykonawcę licznych piosenek, współtwórcę „Kabaretu Hybrydy” oraz twórcę „Kabaretu Pod Egidą”, w którym w erze późnego Gomułki i epoce Gierka „biczem satyry” smagał system PRL. Bawiła się na tych występach ówczesna elita łącznie z co bardziej oświeconymi dygnitarzami partyjnymi. Jednak ironia kierowana w styl życia w PRL wywołała ingerencje cenzorskie i inwigilację zespołu. Dowcipy krążyły po kraju zgrywane na kasety i przekazywane z ust do ust. W 1981 roku Pietrzak z opolskiej sceny wyśpiewał Żeby Polska była Polską wchodząc w szerszej opinii w krąg twórców opozycyjnych i niepokornych.

Jan Pietrzak mimo wieku nadal jest pełen energii. Przedstawi występ słowno-muzyczny, nawiązujący do stanu wojennego. Opowie w nim, jak w tych trudnych chwilach Polacy radzili sobie przy pomocy satyry i piosenki z reżimem komunistycznym i dyktaturą generałów.

pietrzak_jan

Występ rozpocznie się 7 grudnia 2017 roku (w czwartek) w Sali BHP w Gdańsku ​(ul. ks. J. Popiełuszki 6) o godzinie 17.00.

Recital zapowie Piotr Szubarczyk, pracownik Oddziałowego Biura Edukacji Narodowej IPN w Gdańsku.

Przed koncertem zapraszamy na część edukacyjną. Odbędzie się ona w godzinach 16.15–17.00 na placu przy Sali BHP.

Pragniemy przybliżyć w niej choć trochę realia stanu wojennego. Towarzyszyć nam będzie Grupa Rekonstrukcji Historycznej „Sojusz”, odtwarzająca patrol ZOMO (Zmotoryzowane Odwody MO). Uczestnikom naszego wydarzenia przekażemy materiały edukacyjne (broszury opowiadające o stanie wojennym, a także książeczki z serii „Patroni naszych ulic”) oraz unikatowe torby ze wzorami dotyczącymi historii stanu wojennego.

Czekać też będzie punkt z gorącą grochówką, a rozgrzać się będzie można przy koksowniku.

Dla posiadaczy zaproszeń i stałych bywalców Klubu Historycznego im. gen. Stefana Roweckiego „Grota” (w ramach którego odbędzie się koncert) grochówka i dodatkowy pakiet edukacyjny dostępny będzie bezpłatnie. Prosimy o odbieranie go u członków grupy rekonstrukcyjnej przy wejściu do Sali BHP.

Wstęp wolny.

Zdjęcie: Paweł Glanert